MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Duifkruid 'Butterfly Blue'

Foto: Duifkruid 'Butterfly Blue'
Foto: Duifkruid 'Butterfly Blue'
Foto: Duifkruid 'Butterfly Blue'

Het duifkruid Scabiosa  is een grootbloemige plant met lilablauwe bloemen. Scabiosa heeft een niet echt charmante Nederlandse naam gekregen: schurftkruit of de lieflijker naam duifkruid. Gelukkig heeft de plant niets te maken met een nare huidaandoening. De bouw van de bloem is wat schilferachtig of geschubd en ook is er een vergelijking te maken met een duif, die z’n kropveren wat heeft opgezet. Daar heeft het zijn naam gelukkig vandaan. Het is een uitstekende en lang bloeiende vaste plant waarvan meer dan 100 soorten bestaan.

Een ijl opgroeiende, vaste plant met enkelvoudige en gaafrandige bladeren, aan stengels die niet in bloei komen. De kleine bloemen zijn lilablauw van kleur, althans de randbloemen die de meeste indruk maken. De bloemstengels zijn 40-centimeter lang. U kunt lang van de bloemen genieten, want de bloei is van juni tot oktober.

Voor de duifkruid is een zonnige standplaats en een grond die wat kalk bevat en die ‘s winters geen last heeft van overtollig water belangrijk. Na drie jaar de planten opnemen, delen en herplanten. Door een plant te delen geef je ze een opfriskuur, daarna gaan ze weer volop groeien en bloeien en krijgt u er meer planten voor terug. In het artikel planten delen leggen we uit hoe u dit het beste kunt doen.

Algemeen onderhoud

Zonnige standplaats en een grond die wat kalk bevat en die 's winters geen last heeft van overtollig water. Na drie jaar de planten opnemen, delen en herplanten.

Eigenschappen

Hoogte
40 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend