MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Heiligenbloem

Groeit in 147 tuinen

Latijnse naam
Santolina viridis
Andere benamingen
Santolina rosmarinifolia, Olijfkruid
Hoogte
20 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Dit kruid is ook wel gekend als 'olijfkruid'. Plant met een fris groen blad en bloeit met kleine crèmegele bolletjes. Stengels en bladeren geuren én smaken verrassend naar ingemaakte olijven en hebben heel wat culinaire toepassingen.

Deze opvallende meerjarige plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Hij verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Dit kruid kan ook gebruikt worden als borderplant en verdraagt vrij droge bodems. Relatief droge standplaats in matig voedselrijke grond.

De nederlandse naam is Heiligenbloem, familie van de Asteraceae. De bloemkleur is geel en de bloeitijd is van ca. juli tot en met augustus. De bladeren zijn blauwgrijs en ongeveer 40 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 50 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 38 cm. (5-7 st. per m2.) 

Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. Deze halfheester of dwergheester verdraagt vrij droge bodems en kan ook gebruikt worden als accentplant in de border. Het is een opvallende meerjarige plant, die ook als solitair te gebruiken is.  

Berichten over deze plant