Yacon
- Latijnse naam
- Smallanthus sonchifolius
- Andere benamingen
- Polymnia sonchifolia, Yakon, Appelwortel
- Hoogte
- 1 - 100 cm
- Winterhard
- Neen
- PH
- Neutraal
- Vochtigheid
- Normaal
- Licht
- Zon, halfschaduw
Algemene omschrijving
Omschrijving
De plant komt van oorsprong uit het Andesgebergte en komt daar voor op een hoogte van 900-3000m. De 1-1,5m hoge planten hebben een grove opbouw met groot blad. Vanaf augustus-september vormen zich onder de grond rondom de plantbasis 10-20 knollen met een totaalgewicht tot wel 10 kg per plant! De oranjegele bloei blijft in Nederland soms uit. Zaadzetting is in de landen van oorsprong niet overdadig.
Oogsten
De planten worden gerooid zodra het blad teruggaat in levenskracht. Dat gebeurt meestal laat in de herfst door kou. De knol ziet er uit als een Dahliaknol, waarbij de functie van het stengeldeel dus essentieel is. Er kunnen veel zijknollen worden geoogst, enkele zijknollen met het stengeldeel in zand of opgepot overwinteren op een vorstvrij plaats. Tijdens de groei in de zomer kunnen stekken worden gesneden, zodat er ook jonge planten kunnen overwinteren, zo gaat de vermeerdering veel sneller. Ondergronds vormen zich eetknollen en broedknollen. De eetknollen eet je op en de broedknollen bewaar je koel en licht vochtig in een ruimte net boven nul graden. Deze broedknollen plant je in het voorjaar weer uit.
Toepassing en en eigenschappen:
Dankzij het hoge vochtgehalte (86-90% water) is de knol heel fris en heeft rauw gegeten een “crunchy bite”. Afhankelijk van de zomer bevat de knol zoveel zoetstof dat de smaak van watermeloen dichtbij komt!
De knol laat zich (in dunne plakjes) frituren tot een lekkernij.
(Roer)bakken, koken.... alle normale bewerkingen verdraagt de knol zonder uit elkaar (tot pap) te vallen.
Goed nieuws voor diabetici en “weight watchers”: de knollen danken de zoete smaak aan de aanwezigheid van oligofructose (fracto-oligosaccharide)
Oligofructose werkt stimulerend op nuttige bacteriën in ons lichaam
Medicinale werking: het blad zorgt ervoor dat het lichaam weer normaal en effectief reageert op insuline. Deze wordt gedroogd en verpulverd op vele sites aangeboden.
Van de knollen kan siroop worden gekookt.
Met de gedroogde bladeren kan je een lekkere en gezonde groene thee zetten.
Bewaren
In turf op een koele donkere plaats kunnen de onbeschadigde knollen zeer lang bewaard worden.
Berichten over deze plant
Laura B.
De 4e foto is de broedknol. Niet eten maar volgend jaar weer uitplanten. De eetknollen zie je op de foto van Guy. Dinsdag 31 Januari 2017 om 14:15Frank A.
Tot wanneer logen ze in de grond blijven ? dienen ze gerooid te worden bij de eerste nachtvorst ? Zondag 23 Oktober 2016 om 05:53- 1 reactie
Laura B. Ja. Je rooit ze voor de eerste nachtvorst maar het kan ook eerder. Bijvoorbeeld als je meerdere planten hebt. Rooi je 1 plant per week en eet dat in die week op want zowel de eet als de broedknollen … Lees verder » Dinsdag 31 Januari 2017 om 14:12
Guy K.
Vorige week mijn yacon knollen geoogst. Zeker een aanrader om volgend jaar te planten. Woensdag 25 November 2015 om 22:41- Bekijk alle 5 reacties »
Guy K. Yacon is zeer gemakkelijk te vermeerderen door stekken (lidstekken). Stekhout kan eventueel bij mij (Melle, nabij Gent) gratis bekomen worden. Stekhout versturen is niet mogelijk. Vrijdag 18 November 2016 om 13:12
Laura B. @Guy. De knollen bestaan uit twee delen. De eetknol en de broedknol. De broedknol is gewoon per post te versturen. Verpak het in wat vochtige aarde. Dinsdag 31 Januari 2017 om 14:06
Monique T. voegde een foto toe aan Yacon (Smallanthus sonchifolius). Zondag 19 April 2015 om 18:15
Jacco v. voegde een foto toe aan Yacon (Smallanthus sonchifolius) Dinsdag 30 September 2014 om 20:04
Tim L. voegde foto's toe aan Yacon (Smallanthus sonchifolius)Woensdag 19 September 2012 om 23:26
Voor een volledige foto en info zie https://www.yacon-gezond.nl/si... Dinsdag 31 Januari 2017 om 14:17