MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Yacon +

Groeit in 122 tuinen

Latijnse naam
Smallanthus sonchifolius
Andere benamingen
Polymnia sonchifolia, Yakon, Appelwortel
Hoogte
1 - 100 cm
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw

Algemene omschrijving

Omschrijving

De plant komt van oorsprong uit het Andesgebergte en komt daar voor op een hoogte van 900-3000m. De 1-1,5m hoge planten hebben een grove opbouw met groot blad. Vanaf augustus-september vormen zich onder de grond rondom de plantbasis 10-20 knollen met een totaalgewicht tot wel 10 kg per plant! De oranjegele bloei blijft in Nederland soms uit. Zaadzetting is in de landen van oorsprong niet overdadig. 

Oogsten

De planten worden gerooid zodra het blad teruggaat in levenskracht. Dat gebeurt meestal laat in de herfst door kou. De knol ziet er uit als een Dahliaknol, waarbij de functie van het stengeldeel dus essentieel is. Er kunnen veel zijknollen worden geoogst, enkele zijknollen met het stengeldeel in zand of opgepot overwinteren op een vorstvrij plaats. Tijdens de groei in de zomer kunnen stekken worden gesneden, zodat er ook jonge planten kunnen overwinteren, zo gaat de vermeerdering veel sneller. Ondergronds vormen zich eetknollen en broedknollen. De eetknollen eet je op en de broedknollen bewaar je koel en licht vochtig in een ruimte net boven nul graden. Deze broedknollen plant je in het voorjaar weer uit.

Toepassing en en eigenschappen: 

Dankzij het hoge vochtgehalte (86-90% water) is de knol heel fris en heeft rauw gegeten een “crunchy bite”. Afhankelijk van de zomer bevat de knol zoveel zoetstof dat de smaak van watermeloen dichtbij komt! 
De knol laat zich (in dunne plakjes) frituren tot een lekkernij. 
(Roer)bakken, koken.... alle normale bewerkingen verdraagt de knol zonder uit elkaar (tot pap) te vallen. 
Goed nieuws voor diabetici en “weight watchers”: de knollen danken de zoete smaak aan de aanwezigheid van oligofructose (fracto-oligosaccharide) 
Oligofructose werkt stimulerend op nuttige bacteriën in ons lichaam 
Medicinale werking: het blad zorgt ervoor dat het lichaam weer normaal en effectief reageert op insuline. Deze wordt gedroogd en verpulverd op vele sites aangeboden. 
Van de knollen kan siroop worden gekookt. 
Met de gedroogde bladeren kan je een lekkere en gezonde groene thee zetten.

Bewaren

In turf op een koele donkere plaats kunnen de onbeschadigde knollen zeer lang bewaard worden.

Berichten over deze plant