MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Japanse kamperfoelie 'Hall's Prolific'

Lonicera japonica 'Hall's Prolific'

Foto: Japanse kamperfoelie 'Hall's Prolific'

Foto: Japanse kamperfoelie 'Hall's Prolific'
Foto: Japanse kamperfoelie 'Hall's Prolific'

Type: Heester
Standplaats: Licht schaduw
Vocht: Vochtig
Grond: Matig voedselrijk
Wintergroen: Ja

 

De nederlandse naam is Japanse kamperfoelie, familie van de Caprifoliaceae. De bloemkleur is witgeel en de bloeitijd is van ca. juni tot en met september. De bladeren zijn donkergroen. De volwassen hoogte van deze heester is ca. 300 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. en blijft de gehele winter groen. Klimplant, heeft een opvallende bladkleur. Is goed verkrijgbaar.

Bijvoorbeeld voor stedelijk openbaar groen (parken) en bostuinen. Deze plant wenst een matig voedselrijke, vochtige, 'gemiddelde' zandhoudende bodem. Dus bestaand uit zand-veen of zand-klei/leem en een vrij neutrale zuurgraad (pH = 6 - 8). Verlangt een plekje uit de volle zon. Dus bij voorkeur in gefilterd licht van andere planten. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is goed te combineren met 'bosrand' en 'borderplanten', zolang die er niet te dicht op staan.

Bemesting Lonicera japonica 'Hall's Prolific'
Voor bloeiende heesters is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is tevens fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas (dat de houtcellen goed gevormd worden). Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud Lonicera japonica 'Hall's Prolific'
Deze soort is wat vorstgevoelig d.w.z. dat hij aan de uiteinden vaak invriest. Heeft windende stengels en kan langs latwerk of grof gaas klimmen. Deze bladkamperfoelie kan naar believen in vorm worden gesnoeid. De plant is giftig.

Snoeien Lonicera japonica 'Hall's Prolific'
Lonicera (Kamperfoelie) Kamperfoelie is een breed geslacht met klimplanten, bladhoudende heesters en bladverliezende heesters. De klimplanten hoeven niet gesnoeid te worden. We binden en leiden de scheuten zoveel mogelijk. Als dat niet kan, knippen we de scheut gewoon af. Te grote of verwaarloosde exemplaren kunnen we in het voorjaar eenvoudig snoeien op elke manier die we wensen. Ze lopen gewoon weer uit. De bladhoudende heesters hebben ook geen snoei nodig maar kunnen desgewenst in vorm worden geschoren. In dat geval moeten we ze tweemaal per jaar knippen tussen mei en september. We kunnen in mei bij te grote planten ook wat oude takken verwijderen, al is dat vaak lastig in verband met het vormbehoud. Het inkorten van de scheuten op wisselende lengtes werkt dan beter. De bladverliezende heesters hebben eveneens geen snoei nodig, maar te grote exemplaren laten zich prima uitdunnen en verjongen. Hierbij verwijderen we ongeveer een kwart van de oudste takken. We doen dat na de bloei en bij late bloeiers in het voorjaar.

Eigenschappen

Hoogte
400 - 600 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend