Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Camelia 'Lady Campbell'

Camellia japonica 'Lady Campbell'  • 

Foto: Camelia 'Lady Campbell'

Camellia japonica wordt in het Nederlands Camelia of Japanse Roos genoemd. Camellia japonica is een groenblijvende plant, met mooi donkergroen glanzend blad. De plant is redelijk winterhard, maar kan tijdens strenge vorst wel wat bescherming gebruiken. Deze plant bloeit van februari tot mei met rode, roze of witte bloemen. Camellia mag niet uitdrogen, maar kan ook niet tegen een te natte grond. De plant krijgt dan snel last van schimmelziekten en zal dood gaan. Belangrijk bij het plaatsen van de Camellia is het vinden van een plek in de tuin waar de plant geen vroege ochtendzon vangt. De knoppen kunnen er na een nacht vorst niet tegen om te snel weer op te warmen en zullen afvallen. Camellia kan in de volle grond staan of in een pot op het terras. Als hij in een pot staat zal hij bij vorst binnen moeten staan op een koele en lichte plaats.

Standplaats:  Camellia staat graag in halfschaduw. De plant kan in de winter niet tegen vroege ochtendzon. Ook moet hij beschut staan tegen koude wind. De grond moet vochtig, maar wel waterdoorlatend zijn. Staat hij te nat dan krijgt hij snel schimmelziekten. Verder moet de grond licht zuur en humusrijk zijn. Camellia houdt van ijzer, je kunt enkele roestige spijkers in het plantgat stoppen. Plant hem verder met tuinaarde en turf. Camellia mag niet uitdrogen en heeft in de zomer, maar soms ook in een droge winter wat extra water nodig. Gebruik hiervoor geen kraanwater maar regenwater of ontkalkt water. Camellia wortelt erg oppervlakkig, je moet dus niet vlak onder de plant schoffelen.

Bloei en blad: C amellia soorten bloeien langdurig van februari tot mei met rode, roze of witte bloemen. Camellia heeft donkergroen glanzend en leerachtig blad.

Snoeien en bemesten:  Snoei kan in het voorjaar na de bloei gebeuren, beperk het echter tot enkele wat uitstekende takken en laat de plant verder met rust. In de zomer kun je Camellia bemesten met kaliumrijke mest, waarna je goed moet sproeien.

Eigenschappen

Hoogte
80 - 200 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Matig
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend