MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Pioenroos (algemeen) +

Groeit in 4934 tuinen

Latijnse naam
Paeonia
Andere benamingen
Pioenen, Pioenrozen
Hoogte
0 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De pioenroos (afgekort: pioen) is een echte seizoensbloem. Wanneer de plant bloeit is erg afhankelijk van het weer. Over het algemeen bloeit de pioenroos in mei en juni.

Er zijn maar weinig planten die zulke indrukwekkende bloemen tevoorschijn toveren als de pioen. De pioen in de knop is eigenlijk maar een lelijk eendje. Zodra echter de bloei begint, is het alsof een explosie plaatsvindt: binnen een mum van tijd komen er een ongelofelijke hoeveelheid delicate blaadjes tevoorschijn.

Ondanks dat de naam het suggereert is de pioenroos géén familie van de roos, maar van de paeoniaceae-familie. De pioen komt van oorsprong uit China. Daar werd de bloem vooral voor haar wortels geteeld. Deze zouden een koortsverlagende en bloedstelpende werking hebben. Tegenwoordig is het niet meer aan te raden om de wortels van de gekweekte pioen te eten. De pioen kwam vanaf ongeveer 1780 naar Europa.

De pioenroos is winterhard en de hoogte varieert tussen de 0,8 en 1 meter. Wanneer je ze een mooi plekje in de tuin wilt geven, kies dan voor een mooie zonnige plek. Daar is de pioenroos namelijk dol op. De plant kan zowel in een pot als border staan.

De plant bloeit goed op kleigrond. Ze kunnen ook op zandgrond bloeien, maar dan is het aan te raden de plant van extra (koe)mest te voorzien. In het najaar kun je de plant afknippen tot 3-5 cm. In het voorjaar ontpopt de pioenroos weer van lelijk eendje tot mooie zwaan.

De algemene klacht van deze prachtige planten is dat ze niet of slecht bloeien maar dit is meestal te verklaren door het feit dat ze te diep geplant worden, ook dat ze jaren op dezelfde plek moeten staan voor ze bloemen geven.

Enkele tips :

  • verplanten in augustus/september
  • verplanten als het loof begint af te sterven
  • vochtige en vruchtbare grond, liefst kleiachtig
  • 5 à 7 jaar tenminste op dezelfde plaats staan
  • bij verplanten en/of delen zorgen dat aan elk stuk wortel een "neus" zit

Berichten over deze plant