MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Kamperfoelie 'Serotina'

Foto: Kamperfoelie 'Serotina'
Foto: Kamperfoelie 'Serotina'
Foto: Kamperfoelie 'Serotina'

Lonicera periclymenum ´Serotina´ is samen met Belgica de oudste cultivar, maar nog steeds in de top 10! Tamelijk dunne, donker purperrode jonge twijgen. Bloemen aan de buitenzijde lilarood, binnenzijde zuiver wit, naar geel verkleurend. De bloei valt in juni-juli met nabloei tot in oktober. De tamelijk schaarse, giftige bessen zijn helder rood.

Gebruik:

Kamperfoelie´s kunnen tegen een muur geleid worden. Opletten dat de plant niet verdroogt omdat het meestal erg droog is tegen een muur. Ook kan men kamperfoelie´s tegen een alleen staande paal planten en uiteraard ook bij een pergola. Tegenwoordig wordt er als erfafscheiding regelmatig gebruikt gemaakt van stukken opstaand betonijzer.

Standplaats:

Kamperfoelie geeft de voorkeur aan bosranden en open plekken. Hun wortel houdt van schaduw, maar de ranken verlangen volop licht. Veel mensen die dit niet weten en in hun tuinen de wonderlijk mooie Kamperfoelie (en Clematis) aan de felle middagzon blootstellen, begrijpen niet waarom ze afsterven. Als zij een kleine struik aan de voet geplaatst zouden hebben, zodat de schaduw ´s middags op de voet zou vallen, dan zou de Kamperfoelie ondanks de felle zon zich schitterend hebben ontplooid.

De meeste kamperfoelies houden van een luchtige humeuze grond, maar gedijen ook goed op klei grond. Hoewel ze op zuurdere grond wel groeien zijn het echte kalkminners.

Ziekten en plagen

Staat een kamperfoelie te nat dan zal er eerder een aantasting van meeldauw zijn. Gezonde planten weerstaan een bladluizen aanval beter dan planten in een mindere conditie. Een truc om luizen bij voorbaat al op een afstand te houden is het planten van een ui of knoflook vlak bij de plant.

Standplaats lichtbehoefte: zon, halfschaduw


geurende plant
 bloeit vaak nog een 2 de maal (nabloei)
deze plant is aantrekkelijk voor bijen (lokt bijen)
deze plant is aantrekkelijk voor vlinders (lokt vlinders)

Eigenschappen

Hoogte
300 - 500 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend