MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bosrank 'Madame Julia Correvon'

Foto: Bosrank 'Madame Julia Correvon'

Groeit in 91 tuinen

Latijnse naam
Clematis viticella 'Madame Julia Correvon'
Andere benamingen
Bosdruif, Italiaanse clematis, Clematis 'Madame Jules Correvon', Clematis 'Mme Julia Correvon', Clematis viticella 'Mme Julia Correvon'
Variëteit van
Bosrank (Clematis tangutica)
Hoogte
0 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Droog, Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Clematis viticella 'Madame Julia Correvon' bloeit zeer opvallend met wijnrode bloemen in de periode juni-augustus.
Is geschikt om op een zonnige plek te worden toegepast bijvoorbeeld tegen een klimscherm of op een pergola. Ook goed te combineren met een klimroos.
Clematis viticella soorten zijn te herkennen aan de knikkende bloemen en diep ingesneden blad.

Het planten van Clematissen : Plant de Clematis diep, 15 cm dieper als de kluit, ivm. de verwelkingsziekte die vooral bovengrondse stengels kan aantasten. Plant de clematis in rulle tuinaarde waarin veel organisch materiaal zit. Goede grond hebben we niet allemaal, maar kun je simuleren door ze extra veel aandacht te geven.
Belangrijk! De voet van de Clematis afschermen tegen direct zonlicht.

Bemesting Clematis : Op arme droge grond stelt de Clematis teleur. Hij houdt van voedzame grond en voldoende vocht.
De basisbemesting is in het voorjaar met een organische siertuinmest, zodat de Clematis flink gaat groeien. Geef daarbij vanaf mei tot eind augustus maandelijks een handje (rozen)mest. De klimmer is nogal een veelvraat en zal prachtig bloeien bij wat extra voeding, vooral wanneer u in droge periodes ook nog eens regelmatig water geeft.

Snoeiregels Clematis : Clematis is qua snoei in verschillende groepen ingedeeld.

Groep 1 bestaat uit kleinbloemige soorten en cultivars die laat in het voorjaar en de vroege zomer (tot 21 juni) bloeien aan twijgen die het jaar ervoor gevormd zijn. Ze worden na de bloei (in de zomer) gesnoeid. Hiertoe behoren zeer bekende soorten als de kleinbloemige Clematis montana en . Alle uitgebloeide ranken kunnen dan tot op enkele knoppen boven het oude hout worden gesnoeid.

Groep 2 bestaat uit grootbloemige cultivars die vanaf het voorjaar en in de zomer bloeien (op ranken uit het voorgaande jaar). Ze bloeien lang door en kunnen pas na de bloei worden gesnoeid. Bij deze soorten wordt vaak een derde van de bloeitwijgen tot op zo’n 40 cm boven de grond weggenomen.

Groep 3 en 4 bestaan uit kleine grootbloemige soorten die in de (late) zomer en het najaar bloeien. Deze worden aan het eind van de winter (februari) in hun geheel kort teruggesnoeid (tot op enkele knoppen boven de grond). Overigens is zware of minder zware snoei afhankelijk van de ruimte die u ze kunt bieden. Het gaat hier om soorten als en Clematis orientalis.

Groep 5 is de vaste-plantclematis die na 21 juni bloeit, in het najaar bovengronds afsterft en dan kan worden afgeknipt.