MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Echte marjolein Echte marjolein Echte marjolein +

Groeit in 501 tuinen

Latijnse naam
Origanum majorana
Andere benamingen
Syn: Majoraan, Marjolein, Majorana hortensis
Hoogte
1 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Matig
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Echte Marjolein of ook wel Majoraan (Origanum majorana) en Marjolein Oregano zijn afkomstig uit het mediterrane gebied. Het zijn oude kruidenplanten die bekend waren bij de Grieken en Romeinen. 
Echte Marjolein/Majoraan wordt vaak verward met Wilde marjolein of Oregano (Origanum vulgare). Wilde marjolein heeft een meer uitgeproken smaak die zelfs iets naar het pikante neigt. In de handel lost men dit op door beide kruiden in een mengsel te verkopen die meestal Provençaalse kruiden wordt genoemd. Meestal zit daar ook tijm in. 
Echte Marjolein heeft een kruidig aroma en een zachte smaak, die bij veel gerechten past zoals kip, vis of in een slaatje. Marjolein is af te raden tijdens de zwangerschap.

Zaaien: Echte Marjolein/Majoraan en Marjolein/Oregano zijn gevoelige planten voor kou en zeer vorstgevoelig. De planten worden daarom als eenjarige plant beschreven. Niet te vroeg zaaien dus. De kruiden groeien het beste op een lichte grond, rijk aan humus en voedingsstoffen. Verse mest wordt afgeraden. Dit tast de aroma van de plant aan. De plant bevat etherische olie. Het gehalte is in de vroege ochtenduren of laat in de middag het hoogst. Het kruid kan tweemaal per jaar worden geoogst. De eerste keer kort voor of tijdens de bloei en de tweede keer in september. De planten worden meestal 50 tot 75 cm hoog.

De etherische olieën van majoraan maken vette gerechten gemakkelijker te verteren. Daarom bijzonder geliefd voor het kruiden van worst, vlees, souzen en soepen. Majoraan is ook geschikt om in te vriezen. Voordien dan echter blancheren, voor een vol aroma.

Zaaien van maart tot mei bij 15-20°C - 20cm uit elkaar , 0,3 cm diep. Oogsten van juli tot september.

Berichten over deze plant