Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Stekken

Van begin December tot midden Maart    · eenmalig

Winterstek

In de winter, tussen december en maart, is stekken eenvoudiger dan in de zomer. Vooral bij heesters met dikke, krachtige scheuten kun je na een jaar al een klein struikje hebben. Dat kan flink geld besparen als je bijvoorbeeld een haag wilt planten.

Zodra het blad van de takken is gevallen, knip je met een scherpe snoeischaar enkele stevige, rechte scheuten af die dat jaar gevormd zijn.
Haal de top eraf, verdeel de rest van de tak in stukjes van tien tot twintig centimeter.
Zet de stukjes rechtop in een geultje en vul het geultje met zanderige grond. Zo bevriezen ze niet en blijven ze vochtig genoeg.
Laat de bovenkant van de stekken boven de grond uitsteken.
Graaf in het vroege voorjaar de stekken op en pot ze apart op.

Je kunt de stekken ook in een potje met stekgrond steken en ze enkele weken in een onverwarmde kas laten staan. Na verloop van tijd zullen de stekken dan gaan uitlopen. Als ze eenmaal stevig in de aarde vastzitten, zijn ze geworteld en kunt je ze verplanten.

Heesters die ideaal zijn om in de winter te stekken zijn: kornoelje (Cornus sanguinea en Cornus stolonifera), bruidsbloem (Deutzia), Chinees klokje (Forsythia), liguster (Ligustrum), boerenjasmijn (Philadelphus), rode bes (Ribes), vlier (Sambucus), sneeuwbal (Viburnum), druif (Vitis vinifera), Weigela, sneeuwbalspirea (Physocarpus), vlinderstruik (Buddleja), sierbraam (Rubus) en wilg.

donderdag, 10 mei 2012