MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Wilde Marjolein

Foto: Wilde Marjolein
Foto: Wilde Marjolein
Foto: Wilde Marjolein

Vreugde van de bergen, oros - ganus oftewel oregano, is de vrij vertaalde naam van onze inheemse Wilde marjolein. De Origanum vulgare ssp. hirtum is een meerjarige plant. Deze plant uit de Griekse bergen is een kruid voor droge kalkrijke en zonnige plekjes.

Verzorging: planten op een droge zonnige plek. Voldoende voeding geven tijdens de groei. Na de bloei de plant terugknippen.

Keuken: Heeft een zacht en toch lekker pittig aroma. Het kruid wordt gebruikt bij het bereiden van worsten, maar past ook uitstekend bij onder andere witte bonen, aardappelgerechten, zuurkool, gehakt en in tomatensaus. Is geschikt voor de vriezer. Wist u trouwens dat dit kruid veterinair zijn toepassing kent als natuurlijk antibioticum!! Zo sterk is peper oregano. 

Peper oregano past goed in de volgende gerechten:

Mediterrane keuken, lams- en varkensvlees, pizza, soep, salades, groenten, rijst, pasta’s, eiergerechten, tapas, koekjes, tosti’s, visgerechten, aardappelgerechten en tussen de sandwich. Het vakmanschap van de persoon die met peper oregano aan het werk gaat zal terdege op de proef gesteld worden. Verhitten van het kruid zal de scherpe kantjes er van af halen net zoals dit bij bijvoorbeeld knoflook gebeurd.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend