MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Spierstruik 'Grefsheim'

Foto: Spierstruik 'Grefsheim'

Groeit in 169 tuinen

Latijnse naam
Spiraea xcinerea 'Grefsheim'
Hoogte
110 - 170 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend, Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Spiraea ×cinerea 'Grefsheim' is afkomstig uit Noorwegen en is één van de betere cultivars. Deze sterk vertakte struik met sierlijk overhangende, kromme twijgen heeft lancetvormige bladeren die 2,5 cm lang zijn en vaalgroen gekleurd. Hij vormt kleine witte schermen, met twee tot zes bij elkaarstaande bloemen in april-mei en bloeit rijkelijk. Een decoratieve en dikwijls aangeplante cultivar.

Spierstruiken gedijen in bijna elke tuin. Als robuuste, zich gemakkelijk aanpassende, steeds volop bloeiende en daarbij betaalbare heesters, zijn ze erg geliefd en wijd verbreid. Men gebruikt de hogere soorten solitair of in kleine groepen, maar er kan ook een prachtige, bloeiende haag van gemaakt worden.

  • De bloeiperiode is april.
  • Vermeerdering door het nemen van houtige winterstekken of scheutstekken
  • Bladeren: lancetvormig, vaalgroen
  • Standplaats lichtbehoefte: zon
  • Snoeitip: Voorjaarsbloeier (meestal wit bloeiend) - bloeien meestal aan overjaars hout (oudere takken) :

Vormen aan de voet van de plant (en ook hogerop de twijgen) nieuwe twijgen. Daarom zijn ze zeer goed geschikt om de oudere en uitgebloeide takken te vervangen (verjongingssnoei toe te passen). Door ze te verjongen kunnen de planten ieder jaar een rijke bloei geven. Ze zullen volop nieuwe scheuten produceren. Snoei ze na de bloei (in het begin van de zomer).

De bovenvermelde jaarlijkse verjongingssnoei bestaat erin om de struiken uit te dunnen door 1/3 tot ¼ deel van oudste takken bij de grond af te knippen op 2.5-10 cm van het raamwerk.
Knip vooral terug op sterke scheuten. Dit voorkomt dat de struik in de loop der jaren ongesnoeid oud en warrig wordt. Door de jaarlijkse vervangingsnoei blijft de struik levenskrachtig, compacter en langer meegaan. Na de snoei zal de struik tal van nieuwe scheuten vormen.

De overige uitgebloeide scheuten kunnen worden ingekort tot op gezonde knoppen of goed geplaatste zijscheuten.

Bij nieuwe, jonge planten de uitgebloeide stengels terugknippen op sterke knoppen en zwakke scheuten verwijderen.

Oude planten reageren soms traag op een drastische snoei. Laat 2-3 sterke scheuten ongesnoeid en knip de andere net boven de grond af.