MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Appelbes

Groeit in 222 tuinen

Latijnse naam
Aronia melanocarpa
Hoogte
100 - 180 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Omschrijving :
Is een bladverliezende lage breede struik met dicht opeen groeiende takken. Hoogte 1 tot 1,8 m. Kan ook op stam geent gekocht worden.
De bladeren zijn omgekeerd eivormig, donkergroen en glanzend, licht getand en de onderzijde is grijsgroen, in de herfst kleurt het blad oranjerood. Deze appelbes bloeit in mei en juni, met witte geurende bloemen in dichte tuilen, later gevolgd door glanzende zwarte eetbare bessen die kort na het rijpen afvallen.
Rode herfstkleur.
Lokt bijen en vlinders en is goed ziekteresistent. De zwarte bessen bevatten veel vitamine C en zijn bruikbaar in confituur en jam.
Plantvoorschriften :
Appelbessen groeien op bijna elke grondsoort, behalve zware klei en dichtslempende, lemige zandgrond.
De voorkeur gaat uit naar lichte vochthoudende zandgrond. Hoewel Aronia van nature liefst in de halfschaduw staat, doet hij het goed in de volle zon, mits de grond niet te droog is.
Het is mogelijk de heester voor of na de winter te verplanten en hij kan goed tegen snoei.
Verzorging :
Verplanten voor of na de winter.
Vindt u de Appelbes te groot geworden? Na de bloei in mei en juni kunt u hem drastische snoeien. Knip of zaag de hele struik terug tot bijna een halve meter hoogte. Zorg wel dat u de takken niet tot aan hun vertakking afknipt. Laat een ruim stuk over, zodat de struik op de slapende knoppen kan uitgroeien. Hoe meer vertakkingen er overblijven, hoe bossiger de 'nieuwe' struik zal worden.|
De Appelbes produceert vaak veel wortelopslag. Omdat dit meestal niet gewenst is, kunt u dit van maart tot september diep weg snoeien. Snoei daarna ook de nieuw opgekomen wortelopslag weg.
Ziekten :
Schimmelziekten (bijvoorbeeld bladvlekkenziekte) komen voor, maar zijn alleen in warme, natte zomers een probleem; ze zijn met een ruime plantafstand grotendeels te voorkomen

Berichten over deze plant