MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Grootbloemige Reukerwt

Groeit in 202 tuinen

Latijnse naam
Lathyrus grandiflorus
Andere benamingen
Syn. Lathyrus tingitanus, Everlasting pea
Hoogte
150 - 300 cm
Kleur

Algemene omschrijving

Vaste [helaas niet geurende] Lathyrus. Lathyrus grandiflorus, met zijn grote paarsrode bloemen is de opvallendste van de vaste lathyrus-soorten, maar tegelijk ook de meest woekerende. Het kan even duren voordat de plant aanslaat, maar dan is hij ook niet meer uit te roeien.

Nu heb je woekeraars en woekeraars. Je hebt planten zoals vrouwenmantel die zich binnen de kortste keren door de hele tuin uitzaaien en je hebt ook planten, zoals het lelietje-der-dalen, die zich met behulp van ondergrondse uitlopers een steeds groter terrein toe-eigenen. Lathyrus grandiflorus behoort tot die laatste categorie.

Dat is geen reden de plant niet toe te passen. Om te beginnen kan woekeren soms een voordeel zijn, bijvoorbeeld als er een talud moet worden bedekt. Ten tweede zijn er bij tuincentra wortelbegrenzers te krijgen - stukken plastic die je kunt ingraven en die oorspronkelijk bedoeld waren om woekerende bamboes een halt toe te roepen.

Ook voor Lathyrus grandiflorus kunnen die wortelbegrenzers worden gebruikt. Tenslotte kunt u uw overschot verkopen. Er bestaat altijd een flinke vraag naar Lathyrus grandiflorus. Het is zo'n plant die bij tuinliefhebbers een niet te doven begeerte oproept maar die niet vaak te koop is.

Dat komt doordat de plant geen zaad zet en daarom via stekjes vermeerderd moet worden. Dat stekken is niet moeilijk, maar het vergt toch enige handigheid en kennis - zaken die niet op iedere kwekerij voorhanden zijn omdat er zo vaak met ongeschoold personeel moet worden gewerkt.

Daardoor is de vraag naar Lathyrus grandiflorus altijd groter dan het aanbod. Wie van warme combinaties houdt, combineert de plant met oranje bloemen en rood blad. Maar ook met koele grijs- en zilverbladigen als achtergrond is veel effect te behalen.

[Romke vd Kaa]
 


 

Berichten over deze plant