MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kaapse zonnedauw 'Alba'

Drosera capensis 'Alba'

Foto: Kaapse zonnedauw 'Alba'

Foto: Kaapse zonnedauw 'Alba'

De Kaapse zonnedauw (Drosera capensis) is een overblijvende, vleesetende plant uit de zonnedauwfamilie (Droseraceae). De Kaapse zonnedauw komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika.
De plant wordt tot 30 centimeter hoog en vormt een bladrozet. De langgesteelde bladeren zijn opstaand en langwerpig met tot 3,5 centimeter lange met vangharen bedekte uiteinden. Op de bladeren zitten talrijke, kleverige, klierweefsel bevattende, haardunne rode tentakels. Hiermee vangt de plant kleine insecten, zoals Simuliidae. Het blad rolt om het insect heen en scheidt verteringsenzymen uit. De hierbij vrijkomende voedingsstoffen (o.a. stikstof) wordt door de plant opgenomen. De plant verliest oude dode bladeren niet vanzelf maar lijkt deze weer te gebruiken.
De plant loopt in het voorjaar uit en bloeit in in Nederland in juli, augustus of september (afhankelijk van temperatuur) met drie tot acht paarse bloemen, die alleen bij zonneschijn opengaan. De bloeiwijze is een schicht. De plant is zowel een zelfbestuiver als een kruisbestuiver. De doosvrucht is gegroefd en bevat zeer veel, kleine zaadjes. In tegenstelling tot andere zonnedauwsoorten gaat de Kaapse zonnedauw niet in de winterrust. De plant kan overvloedig zaad vormen. Enthousiaste hobbyisten die de Kaapse zonnedauw houden merken dat deze plant wel erg makkelijk zich voortplant in andere, nabijgelegen plantpotten en bakken.
Er zijn meerdere soorten van de Kaapse zonnedauw. Onder andere de gewone, smalbladige, breedbladige (lijkt op de gewone met 50% bredere bladen), de roodbloemige en de Alba (zonder kleuring, of met witte dan wel lichtroze kleuring van de bloem en zonder kleuring van het blad)
De Kaapse zonnedauw komt in Nieuw-Zeeland voor op de lijst van te bestrijden invasieve onkruid door zijn sterke bestandheid tegen extreme omstandigheden als grote droogte en koude. Door zijn bestandheid tegen extremen is de Kaapse zonnedauw prima buiten en binnen te houden, zolang hij maar in een beetje mineraalarm water staat met de wortels en voldoende zonlicht krijgt. Bemesten van de Kaapse zonnedauw is sterk af te raden daar de plant zijn benodigde voeding haalt uit gevangen insecten.

Eigenschappen

Hoogte
30 - 1000 cm