MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Astilbe 'Sprite'

Groeit in 279 tuinen

Latijnse naam
Astilbe simplicifolia 'Sprite'
Hoogte
20 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Haar bijzondere verschijning met de kleurige pluimvormige bloeiwijze en de grote hoeveelheid diep ingesneden bladeren heeft de Astilbe tot een populaire tuinplant gemaakt.

De Astilbe bloeit van juni tot augustus- september in een kleurenpalet van wit, rood, roodpaars of paarsviolet en allerlei kleuren daar tussenin. Astilbe ‘Sprite’ heeft lichtroze pluimen. De uitgebloeide pluimen blijven lang aan de plant en vormen een zeer decoratief winterbeeld in de tuin.

Astilbe groeit het best op een halfbeschaduwde plaats, bij voorkeur moet de bodem koel, humusrijk en vochtig zijn. Op zware klei of op kalkgronden heeft de Astilbe het niet naar haar zin. De Astilbe chinensis verdraagt een wat drogere grond dan de andere Astilbe soorten.

De Astilbe is een stevige plant en behoeft geen steun. De planten kunnen zo’n vijf jaar op dezelfde plek blijven staan. Door het omhoog komen van de wortels gaat de bloei en groeikracht achteruit. Het beste is om de planten dan uit de grond te halen en te scheuren (de wortels doorhakken tijdens volledige rust in de herfst of vroege lente) in kleine delen. Deze delen kunnen dan weer terug worden geplant. Zelfs de uitgebloeide pluimen staan prachtig, zeker met een laagje rijp erop, en worden dus pas in het vroege voorjaar afgeknipt.

Familie: Saxifragaceae
Bladkleur: Groen
Wintergroen: Bladverliezend
Winterhardheid: Goed winterhard
Standplaats: Halfschaduw
Soort gewas: Vaste plant
PH bodem: Zuurminnend
Speciale kenmerken: Snijbloem
Habitat: Vochtige bodem

Berichten over deze plant