MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Bieslook (algemeen) +

Groeit in 32391 tuinen

Latijnse naam
Allium schoenoprasum
Hoogte
30 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Omschrijving :
Winterhard. Bloei : mei / aug.
Polvormende tot 30cm hoge plant. De bladeren hebben pijpvormige holle stengels.
De bloemen kunnen gedroogd worden voor bloemboeketten.
Zowel de bladeren als de bloemen kunnen in gerechten gebruikt worden.
Kan fijngesneden ingevroren worden.

Plantvoorschriften :
Bieslook verkiest een kalkrijke, goed bemeste (organische meststoffen), vochtige grond, dit zowel op een schaduwrijke maar tevens op een zonnige plaats.
Bieslook is de plant bij uitstek voor de kleine tuintjes, maar ook in potten op de vensterbank buiten of op ons terras is dit een ideaal zeer dankbaar en snel bij de hand keukenkruid.
Zaaien kan in maart-april in potjes onder glas. Gebruik goede potgrond en dek de zaadjes af met een dun laagje rivierzand . De zaailingen kunnen in kleine bosjes worden uitgezet met een plantafstand van zo'n 20 cm. De plantjes mogen niet dieper worden uitgeplant dan ze hebben gestaan en moeten goed vochtig worden gehouden.
Scheuren van bieslook kan men best in het voorjaar, hiervoor gebruiken we goed gevormde plantjes die we uit elkaar trekken of scheuren. Uitplanten kan op 20 cm ofwel in potten.

Ziekten :
Bieslook kan geplaagd worden door roestziekte(schimmelziekte), dit kan voorkomen worden door de plantjes op een zonnige en luchtige plaats te zetten (snel opdrogen van het gewas). Indien de plant aangetast is kan ze best afgesneden worden tot tegen de grond, de nieuwe jonge scheutjes die daarna verschijnen zijn dan meestal vrij van deze schimmelziekte, dit door hun jeugdige kracht.

Goede buur
- algemeen - tegen slakken
- bij rozenstruiken- tegen bladluizen. 
- bij wortels tegen wortelvieg  

Gebruik in de keuken

Bieslook smaakt in nagenoeg elk gerecht, maar mag nooit meegekookt worden (smaakverlies). De pijpvormige blaadjes kunnen fijngesnipperd toegevoegd worden aan salades, soepen, dipsausjes, eiergerechten, ragout en ook in de befaamde kruidenboter op basis van look of bieslook, dit laatste zowel als smaakmaker maar ook als kleurgever, het oog wil immers ook wat. De bloemen kan men gebruiken als garnering maar men kan ze ook fijn snipperen in salades. Bieslook kan men invriezen, dit evenwel fijngesneden, gedroogd verliest het snel zijn aroma.

Bloemen
Bieslook bloemen hebben een milde ui smaak en zijn verrassend knapperig. Ze worden veel gebruikt  in salades, pasta, omeletten en roerei.
Niet de hele bloem in 1 x eten, dat is teveel scherpte ineens. Je kunt de bloem beter in individuele roosjes opbreken

Allium schoenoprasum is in Nederland beter bekend als Bieslook. De aromatische bladen zijn groen, glad en buisvormig. Het plantje kan tussen de 15 en 50 cm groot worden en overleeft de winter. Leuk voor in de kruidentuin bijvoorbeeld. Zet Bieslook op een zonnige tot licht beschaduwde plek.

Berichten over deze plant