MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Roos 'Bonfire Night'

Groeit in 7 tuinen

Roos 'Bonfire Night' snoeien

Van begin Januari tot begin April     Eenmalig

Snoei van de struikroos.

Wintersnoei:
Met de wintersnoei bedoel ik dat de rozenstruik een beetje wordt ingesnoeid tot op ongeveer 40 cm hoogte. Hierbij worden de rozenbottels weggesnoeid zodat er geen energie meer gaat naar het vormen van het zaad. Wie echter deze bottels graag ziet mag deze snoei overslaan.
De struik staat er iets "netter bij, dit is ook een moment waarbij men kan groencompost tussen de rozenstruiken leggen.

Voor mezelf is deze snoei echter ook het moment om de rozen en de plaats waar ze staan nog een onderhoudsbeurt te geven; wieden, de grond goed los maken met de cultivator.

Ook een mogelijkheid is het aanbrengen van een mulchinglaag rond de oculatie, met bijvoorbeeld boomschors of verhakseld snoeihout. (De oculatie is de plaats waar de rozenonderstam is "geoculeerd" of gegriffeld met een variëteit.)

In de winterperiode (rond februari) kan men ook eventueel een onderhoudbemesting inwerken, liefst met een organische meststof. De roos van een bemesting voorzien is eigenlijk wel noodzakelijk om een mooie gezonde en krachtige roos te verkrijgen.
 

Lentesnoei

De eigenlijk snoei van de struikroos gebeurt best bij het begin van de lente; maart, na de strengste vorst.

Snoeimethode:

Verwijder eerst alle dode bruine hout. Soms zit er in dit dode hout reeds een larve van een rups.

Let er op dat er rond de basis van de roos geen andere planten staan, bijvoorbeeld een bodembedekker. Zorg ervoor dat de oculatie vrij wordt gemaakt, zodat er zich later nieuwe scheuten vanuit de oculatie kunnen vormen.

Verwijder alle grondscheuten zo diep mogelijk; dit is wildopslag afkomstig van de wilde wortel.

Snoei de takken in tot op twee ogen. Snoei liefst op een oog naar buiten toe gericht. Verwijder alle zwakke, dunne takjes want deze geven toch zwakke, weinig of niet bloeiende scheuten.


 

« Volledige agenda

Berichten over deze plant