MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Polei

Foto: Polei

Mentha pulegium of polei is eigenlijk een soort munt. De plant komt van nature voor in Europa, Azië en Noord-Afrika, maar in
onze streken vooral gekweekt en slechts zeer zelden in het wild voorkomend. Het groeit bij ons langs waterkanten en vennen.
Er bestaat ook een Amerikaanse polei, doch met andere eigenschappen. Polei is zeker een van de oudste Europese kruiden. De zeer scherpe smaak was geliefd bij onze voorouders, wier gehemelte kennelijk meer kon hebben dan het onze. In de middeleeuwse literatuur wordt het kruid vaak genoemd. De Grieken en Romeinen maakten er vaak gebruik van.

De Griekse legerarts Dioscorides beschreef het als geneeskrachtig, en ook Plinius noemde het in zijn werken. De naam polei is een verbastering van debotanische naam Pulegium, die op zijn beurt is afgeleid van het Latijnse pulex, wat 'vlo' betekent. De plant werd namelijk veel toegepast om vlooien te verjagen of zelfs te doden. De oude benaming 'Pulegium' is afgeleid van het Latijnde Pules wat 'vlieg' betekent want de scherpe geur verjaagd ze. Polei werd er vroeger veel voor gebruikt.

Gebruik:

Polei groeit laag, liggend en uitspreidend en lijkt zoden te vormen, omdat de liggende stengels wortels vormen tijdens hun lengtegroei. De wortels worden aan de knopen gevormd. Polei bloeit in juli-augustus aan 20 cm hoge bloemstengels met licht roodpaars, kleine bloemen in dichte bolvormige kransen boven elkaar langs de stengel. Het blad is donkergroen, ovaal, afgerond tot scherp getand, iets donzig, 6-12 mm lang, 6 mm breed, kort gesteeld, kruisgewijs overstaand. Polei heeft een sterkere en scherpere smaak dan haar verwanten en is een van de beste keukenkruiden, als je tenminste in aanmerking neemt dat niet iedereen het uitgesproken aroma kan waarderen.

Standplaats:

Polei heeft vochtige grond nodig. In het wild komt de plant langs oevers en in moerassen voor. Een voedzame bodem is vereist, maar volle zon of halfschaduw maken niet uit. Planten kan in de herfst, of (in koudere streken) in de lente. Zet de planten op 15 cm afstand en houd ze bij droog weer altijd vochtig.

Potten en kuipen:

Doe het goed in potten in normale potgrond. De planten groeien tot over de potrand en gaan attractief afhangen. De potten vorstvrij overhouden.

Geneeskrachtige eigenschappen:

Verse of gedroogde bloeiende planten tegen verkoudheid, hoofdpijn, misselijkheid, winderigheid.

Polei niet gebruiken bij nierziekte of zwangerschap omdat het een vochtafdrijvende werking heeft. De etherische olie werkt stimulerend op de baarmoeder.

Verjaagt stekende en bijtende insecten en vliegen.

Zou ook muizen verjagen.

Werkt helend bij huidirritaties.

Verzacht de pijn van insectenbeten zoals wespenbeten. Als u gestoken bent door een wesp kan je de zwelling wegwerken. Wrijf enkel blaadjes polei over de pijnlijke plek.

Kan helpen bij menstruatieklachten na advies van de dokter.

Mieren:

Polei kan ingezet worden als u last heeft van mieren. Wrijf wat blaadjes van polei kapot en leg ze op de mierenroute. De mieren slaan onmiddellijk op de vlucht en kiezen een andere route.
Plant eens een polei dichtbij de keukendeur, dat houdt de mieren weg.

Cosmetica: in waswater.

Huishouding: om te strooien, verdrijft vlooien, mieren en vliegen, tussen kleding en linnengoed.

Vermeerdering:

Zaaien in het late voorjaar als tegen mogelijke vorst wordt beschermd; plant de polei dan na 6 weken over op 30 cm afstand. De zaden zijn zeer klein, ovaal en lichtbruin gekleurd. Kiemduur 10-20 dagen.

Kan ook gemakkelijk vermeerderd worden via wortelstek in het voorjaar. Neem delen van een kruipende stengels en pot ze op.

Vorstschade:

De planten hebben bescherming nodig bij vorst vanaf -5° C. Leg een beschermvlies of takken over de planten. Haal eventueel de planten binnen naar de koude bak of serre.

Culinair:

De blaadjes hebben een sterk pepermuntaroma en is zeer geschikt voor de aanmaak van pepersaus.

Polei is een goede vervanger van pepermunt in waterijs.

In Engeland en Spanje wordt polieblad aan worsten toegevoegd.

Eigenschappen

Variëteit van
Munt (Algemeen) (Mentha)
Hoogte
0 - 1000 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend