Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Wilde Citroen

Poncirus trifoliata  • 

Foto: Wilde Citroen

Foto: Wilde Citroen
Foto: Wilde Citroen
Foto: Wilde Citroen

De winterharde citrus (Poncirus trifoliata) is een forse, relatief snel groeiende vaste plant, die in tegenstelling tot zijn familieleden redelijk vorstbestendig is. De eerste jaren heeft de plant bescherming nodig, later kan hij temperaturen tot –20 °C overleven. Het blad is drietallig; een andere naam voor deze plant is dan ook driebladige citroen. De takken zijn voorzien van flinke stekels. In oude naamgeving staat de plant nog bekend als Citrus trifoliatus. Later is hij in een ander geslacht ondergebracht.
Bloei en vruchten

De bloei is in april in mei, wat enig risico op schade door vorst met zich meebrengt. De bloemen zijn groot en net als bij de meeste andere citrusplanten sterk geurend. De plant is goed zelfbestuivend, zodat een enkele plant toch een goede vruchtzetting zal vertonen. De vruchten houden het midden tussen een citroen en sinaasappel. De smaak is als die van de citroen, alleen zuurder en bitterder, wat ze ongeschikt maakt voor rechtstreekse consumptie. Het schijnt dat ze net als sinaasappels verwerkt kunnen worden tot marmelade.

Verzorging:   Ongesnoeid groeit de plant uit tot een een struik van 2-2,5 m hoog en breed. Hij heeft dus uiteindelijk de ruimte nodig. Hoewel de plant voor een citrus een vlotte groeier is, kan het nog een flinke tijd duren voordat hij enige omvang krijgt. Er bestaan ook dwergvormen.

Standplaats: zonnig en beschut, bijvoorbeeld tegen een zuidmuur. Zorg voor goed doorlatende, maar wel vochtige grond, neutraal tot lichtzuur, dus zeker geen kalkhoudende grond. Geef ook geen kalkhoudend water, gebruik regenwater. De grond altijd licht vochtig houden.

Overwinteren:  In de tuin kan de plant stevige vorst verdragen, maar zeker de eerste jaren is bescherming bij strenge vorst nodig, zoals een bladerdek, tuinvlies of andere luchtige afdekking. Binnen kan de plant net als andere citrusgewassen op een lichte, koele plaats overwinteren.
De plant overleeft de koude winter beter dan zijn soortgenoten, mede doordat de Poncirus zijn blad verliest en in rust gaat. Het is daarom van belang dat de plant tijdens vorst ook echt in rust is. In ons klimaat komt het nog wel eens voor dat in het voorjaar een warmere periode gevolgd wordt door stevige nachtvorst. Als de plant al aan het ontwaken is, kan dat flinke schade veroorzaken. Goed afdekken met vliesdoek is dan van belang.

De plant geeft voornamelijk vrucht op oud (tweejarig) hout, snoeien kan dus leiden tot minder vruchtzetting. Snoei na de bloei om verkeerd zittende en dode twijgen te verwijderen of om de plant in toom te houden.
 

Eigenschappen

Hoogte
50 - 250 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend