Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Tomatillo

Physalis philadelphica  • 

Foto: Tomatillo

Tomatillo
Foto: Tomatillo
Tomatillo

De tomatillo (Physalis philadelphica, synoniem: Physalis ixocarpa) of Mexicaanse aardkers is een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). Het is een nauwe verwant van de goudbes (Physalis peruviana) en de echte lampionplant (Physalis alkekengi).
Het is een eenjarige plant die sterk vertakt en kruipend of opgericht is. Aan de basis is de plant verhout. De plant groeit tot 1,8 m hoog. De afwisselend geplaatste bladeren zijn ovaal en toegespitst, aan de basis asymmetrisch wigvormig, aan de randen vaak gegolfd en tot 6,3 x 3,2 cm groot. De bloemen zitten alleenstaand in de bladoksels op tot 1 cm lange bloemstelen. De bloemkroon is geel met donkerbruine vlekken in de keel, tot 3 cm breed en wordt omgeven door een vijfslippige kelk.
De afgeronde, tot 5,5 x 6,5 cm grote bes wordt omhuld door de ingedroogde, strogele, papierachtige kelk. De bes kan rijp groen, geel, roodachtig, blauw of violet van kleur zijn. Het gele vruchtvlees is zurig of zoet, aromatisch en kruisbesachtig van smaak. De bessen bevatten vele kleine zaden.
De tomatillo kan in fruitsalades of tot compote worden verwerkt. In Mexico wordt van tomatillo's en chilipepers een scherpsmakende saus (salsa verde) bereid. In Mexico en de Verenigde Staten worden tomatillo's ingeblikt.
De soort stamt waarschijnlijk uit de hooglanden van Mexico en Guatemala. De plant wordt gekweekt in het zuiden van de Verenigde Staten, Mexico, Midden-Amerika (vooral in Guatemala), het bergland van Oost-Afrika, Zuid-Afrika en op sommige plekken in India, Oost-Azië en Australië (onder andere in Queensland). De soort werd reeds door de Maya's en de Azteken gekweekt.
De plant kan worden vermeerderd door middel van zaaien of stekken.

Bron: Wikipedia (Creative Commons)

Zaden oogsten: 
Snij de rijpe en volgroeide vruchten open en druk ze door een zeef.  Het sap kan je gebruiken om bv. soep of confituur te maken.  Doe de inhoud van de zeef in een kom met water en haal de pellen eruit.  De zaden zakken naar de bodem en de stukjes vruchtvlees drijven daarboven.  Door de kom enkele keren voorzichtig af te gieten en terug te vullen kan je het meeste vruchtvlees makkelijk verwijderen.  Laat de zaden enkele dagen gisten in het water, zodat de kiemremmende laag en de rest van het vruchtvlees wordt afgebroken (net zoals bij bv. tomaten).  Giet ze in een zeef en spoel goed af.  Spreid de zaden open over een koffiefilter (geen keukenpapier: dat plakt aan de zaden!) en laat minstens 2 weken drogen.  Verpak ze in een ademende verpakking (bv. briefomslag).
 

 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 100 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend