MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Hertsmunt

Mentha longifolia  • 

Foto: Hertsmunt

Foto: Hertsmunt
Foto: Hertsmunt

Algemene omschrijving

Niet te verwarren met Watermunt (Mentha cervina* of mentha aquatica). Hertsmunt is een meerjarige plant uit de lipbloemenfamilie (Labiatae). Hertsmunt groeit op vochtige plekken langs water, wegen en heggen en wordt ook vaak gekweekt voor zijn sterke muntsmaak in kruidtuinen.

De bloemen vormen roze tot licht-paarse aren. Het blad is gekarteld en van onder, soms ook van boven, behaard. De muntgeur komt vrij na het fijnwrijven van het blad.

De plant kan een hoogte bereiken van 50 tot 100 cm en komt op uit onder de grond groeiende stengels.

Gebruik

De bladeren en bloemen worden gebruikt tegen verschillende kwalen. Men gebruikt de plant bij kiespijn door op het blad te kauwen. Pepermuntthee wordt gebruikt bij verkoudheid en lichte hoofdpijn  en als opwekkend middel  dus niet gebruiken voor het slapen gaan. Bij verkoudheid  een handvol bladeren kneuzen en in een kom heet water doen  de damp onder een handdoek  enkele minuten  diep inademen. De belangrijkste eigenschappen van het kruid zijn de antiseptische en de spijsvertering-stimulerende werking. Alle soorten munt worden gebruikt bij jeuk door de bladeren op de plek te leggen. In de keuken wordt het kruid gebruikt in sauzen, drankjes en in verse salade.

 

*Hertsmunt is de letterlijke vertaling van mentha cervina, en dit schept enige verwarring, want mentha cervina is de botanische naam voor Engelse Watermunt.

 

Eigenschappen

Variëteit van
Munt (Algemeen) (Mentha)
Hoogte
50 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Nat
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend