MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Basilicum 'Envigor'

Groeit in 602 tuinen

Latijnse naam
Ocimum basilicum 'Envigor'
Variëteit van
Basilicum (Ocimum basilicum)
Hoogte
0 - 20 cm

Algemene omschrijving

Basilicum is een vaste plant, maar niet winterhard. In de huiskamer of kas kan de plant wel overwinteren. In de praktijk wordt echter telkens opnieuw gezaaid.

Door stekken is de plant ook vegetatief te vermeerderen. De plant wordt ongeveer 45 cm hoog en 30 cm breed. De stengels zijn harig, fijn, geribbeld, vierkantig, vertakt en lichtgroen tot rood aan de basis. De bladeren zijn groot, gekarteld, ovaal, puntig en heldergroen, met een warme en toch frisse, sterke geur. Basilicum is een belangrijk keukenkruid.

De plant bloeit in de nazomer met kleine, geurige, witachtige bloesems, in rondlopende schijnkransen van zes stuks.

Oogsten:

De blaadjes van de basilicum moeten geplukt worden voordat de bloemen opengaan. Het is mogelijk om basilicum in de diepvries te bewaren of het te drogen.

Informatie, teelt:

Basilicum is een eenjarige plant die vanaf half mei buiten, in de volle grond gezaaid kan worden. Het is ook mogelijk om in april in een kasje te zaaien en de planten eind mei buiten uit te planten. Basilicum is een warmteminnend kruid, dat beslist op een zonnige, beschutte plaats moet
staan in een vruchtbare, vochtdoorlatende bodem.


Basilicum heeft een bossige opgaande groeiwijze en wordt ongeveer 50 centimeter hoog. De kleine lipbloemen die in augustus aan de plant verschijnen kunnen beter afgeknipt worden omdat deze in ons land nooit rijp worden en zaad produceren. Het afknippen van de bloemen heeft als voordeel, dat de plant zijn bossige vorm blijft houden en meer kleine groene aromatische blaadjes krijgt om te oogsten.

Gebruik:

De smaak van basilicum is subtiel maar wel erg duidelijk te herkennen. Het is niet verstandig om basilicum met veel andere kruiden te combineren. Het heeft een enigszins bittere smaak en kan vers of gedroogd gegeten worden.

Basilicum heeft een gunstige werking op de spijsvertering en maagkramp. Zalf met basilicum heeft een genezende werking bij ontstekingen.
Het is heerlijk in soepen, sauzen, vleesgerechten, witte bonen, bietjes en in de sla.
http://www.tuinkrant.com/plantengids/kruiden/34219.htm

Oorsprong
Basilicum is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en heeft zich van daaruit over Europa, met name het Middellandse zeegebied, verspreid. Naast Grootbladige basilicum bestaat er ook een kleinbladige soort (O. minimum) en zijn er diverse variëteiten met elk een eigen smaak, zoals Thaise basilicum, kaneelbasilicum en zelfs paarse basilicum.

Kweek
• Eenjarige plant, 20 – 50 cm hoog
• In pot of volle grond
• Op zonnige, warme en beschutte plek, meng wat zand door de grond
• Verdraagt geen kou, pas buiten zetten als nachttemperatuur hoger is als 12 º C
• Grond goed vochtig houden, bij warmte regelmatig gieten
• Bloeit van juni tot september met witte of roze bloemen, trekt bijen aan
• Samen planten met bv. tomaten, komkommer, bieslook of uiensoorten
http://www.dille-kamille.nl/nl/content/679/kruidenplanten