Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kaneelbasilicum

Ocimum basilicum var. cinnamon  • 

Foto: Kaneelbasilicum

Algemeen

Het geslacht Ocimum kent meer dan zestig soorten, waarvan een aantal inheems is in tropische zones van Afrika, Azië en Amerika. Het wordt tegenwoordig in een grote delen van de wereld gekweekt als keukenkruid, ook in niet-tropische gebieden, en het groeit al eeuwenlang rondom de Middellandse Zee. Het is een zeer geliefd kruid in de Italiaanse keuken.
Geschiedenis Basilicum of bazielkruid (Ocimum basilicum) wordt al duizenden jaren in cultuur gebracht. In grafkamers in de piramiden vond men al basilicumkransen. In het Grieks betekent het konings- of koninklijk kruid. Joden geloofden dat een takje in de hand kracht zou geven. In India zou het arme mensen beschermen en wordt het als heilig kruid geofferd. De naam Basilicum stamt waarschijnlijk van het Griekse woord basileus af. 
Basileus betekend koning of koninklijk. Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd. 
Van oorsprong is Basilicum afkomstig uit India. 
Het is in India een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. 
De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. 

Ook de Egyptenaren kenden deze plant. In meerdere grafkamers zijn kransen van Basilicum bladeren gevonden. De Grieken kenden de plant als geneeskrachtig kruid. 
Omdat basilicum rond het graf van Christus na de wederopstanding groeide, gebruiken sommige 
Grieks-orthodoxe kerken het om er wijwater mee te bereiden en zetten potten met basilicum bij het altaar. 

Basilicum wordt in het zuiden van Frankrijk al sinds de 12e eeuw verbouwd. 
In Italië kon een dame die op vrijersvoeten wilde, dit aangeven door een pot met basilicum voor haar raam te zetten. Als in Roemenië een jongen een meisje een takje basilicum gaf, was hij meteen met haar verloofd. In Haïti is het kruid een attribuut van liefdesgodin Erzulie. 
Op het platteland van Mexico wordt het soms in de broekzak meegedragen tegen het verliezen van geld en om de ontrouwe minnaar terug te krijgen. 

Er zijn zeker 150 variëteiten basilicumvarianten, waaronder de basilicumvariëteit die van oorsprong uit Zuid-Amerika komt.
Standplaats Het kruid houdt van een zonnige plaats en een goed bemeste, luchtige grond, beschut tegen wind, vorst en snikhete middagzon. Het wordt niet alleen vaak bij tomaten opgediend, maar naast tomatenplanten gekweekte basilicum stimuleert ook de groei van de tomatenplant. Basilicum kan ook heel goed in bakken of potten worden gekweekt. Het verlangt bij warm en droog weer veel water. Basilicum maakt veel blad en heeft daardoor graag wat extra stikstof.


Kweek

Af en toe wat bemesten door er bijvoorbeeld wat compost of droge koemest bij te strooien zal de groei bevorderen. Het geregeld 'toppen' van de plantjes leidt tot bosvorming. Om optimaal te kunnen 'oogsten' is het verstandig de bloemknoppen eruit te halen. Het kruid kan niet tegen vorst. In het najaar kunnen de nog mooie of jonge plantjes binnen op de vensterbank 'overwinteren'. De bloemen kunnen afgeknipt worden omdat deze in ons land nooit rijp worden en zaad produceren. Het afknippen van de bloemen heeft als voordeel, dat de plant zijn bossige vorm blijft houden en meer blaadjes krijgt om te oogsten. Als vorstgevaar is geweken kan de plant in potten of op de plaats zelf buiten gezet worden. 
Vermijd dat de zaailingen te veel water krijgen, want dan kunnen ze verrotten. Uitdunnen tot 20 cm afstand, vermijd verplanten. Geef de plant altijd 's middags water, niet 's avonds. De bladeren bij heet weer besproeien. Basilicum groeit uitstekend binnenshuis in potten.
Bloeimaand juni - september


Bloei

De plant bloeit in de nazomer met kleine, geurige, witachtige bloesems, in rondlopende trossen van zes stuks. Basilicum is een eenjarig plantje van zo'n 15 tot 30 cm hoog. De bekendste soort bij ons heeft een heldergroen, ovaal blad; alle delen van de plant zijn behaard. De kort gesteelde bladeren staan kruisgewijs tegenover elkaar. De bloei is van juni tot september met aarvormige bloemhoofdjes bestaande uit schijnkransen met zes tweelippige, witgele tot rozerood gekleurde bloemetjes.
Winterhardheid Niet winterhard


Overige

Basilicum bevat een hoge concentratie etherische oliën. De etherische olie 'methylchavicol' van de soort O. gratissimum wordt gebruikt in de kosmetische industrie als geurstof; het lijkt op de geur van een boeketje rozen en anjers. Het kruid heeft een lichtzure, laurierachtige, ietwat peperige smaak en ruikt naar kruidnagel. In huis helpt de geur insecten te verjagen. Vers, in bosjes of als plantjes is het te koop op markten en in veel supermarkten, als zaad en ook als plantje in tuincentra. Blaadjes en takjes van basilicum zijn te gebruiken in salades, soepen, sauzen, tomaat- en vleesgerechten. Kook het bij voorkeur niet mee: laat het kort meesudderen, waardoor niet al te veel van de smaak te verloren gaat. Invriezen is niet bevorderlijk, want dan staat u na ontdooien met zwarte basilicum in uw handen.
Basilicum heeft overigens een heilzame werking op de spijsvertering, verlicht hoofdpijnen en remt ontstekingen. En er kan een heerlijk kalmerende en vochtafdrijvende thee van worden getrokken: doe één theelepel gekneusde blaadjes in een kop kokend water, drink tweemaal daags met kleine teugjes.

Eigenschappen

Variëteit van
Basilicum (Ocimum basilicum)
Hoogte
1 - 1000 cm
Kleur
  •   

In de webshop