MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Citroengras Citroengras

Groeit in 391 tuinen

Latijnse naam
Cymbopogon citratus
Hoogte
0 - 100 cm
Planten tags

Algemene omschrijving

Citroengras of citronella wordt vaak gebruikt in Oosterse gerechten en het is een uitstekende muggenverjager. 's Zomers kan je de plant ook in je tuin kweken.

De plant is in het voorjaar te vermeerderen door scheuren. Haal in het voorjaar ook de oude halmen weg.

Grondsoort: Voedselrijk

Vochtigheid: Vochtig

Licht: Zon

Blad/loof: Bladverliezend

Winterhardheid: Niet 

 

Citroengras of sereh is een plant uit de grassenfamilie (Poaceae). De stevige vezelachtige bladeren van deze tropische plant hebben scherpe randjes en een scherpe, frisse en citrusachtige smaak. De plant vormt tijdens de zomer al snel grote, dichte pollen. Het blad en de stengel van de plant wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken.

Meestal wordt de stengel van citroengras gekneusd en meegekookt of -gestoofd in een gerecht, daarna moet de stengel verwijderen worden want de stugge vezels zijn niet lekker. De zachte delen van de stengel kunnen in flinterdunne ringen worden gesneden en aan soepen en salades worden toegevoegd. Van het bovenste deel van de bladeren kan een lekkere, verfrissende thee gezet worden. Citroengras wordt niet rauw gegeten.


TEELT
Zaaien vanaf april tot juli onder glas bij een temperatuur van 20 tot 24 graden, in zaaibakken en op een goede zaaigrond. Zaai de zaden dun en druk ze voorzichtig aan. Bedek de zaden daarna met een dunne laag grond. Dek de zaaibak af met een glasplaat, zorg voor voldoende licht en laat de grond niet uitdrogen. Verwijder na 2 tot 3 weken, of zodra de zaailingen opkomen, het glas. Verplant de jonge plantjes naar potjes en hard de plantjes vanaf begin mei in ongeveer 14 dagen af. Zet ze na half mei definitief buiten in de volle grond of in grote kuipen of potten. Bij teelt in de volle grond een plantafstand van 30 centimeter aanhouden.


STANDPLAATS
Bij voorkeur op een zonnige of halfschaduw plek met een voedzame en goed gedraineerde grond. Houd de planten vochtig en onkruidvrij. Citroengras telen in potten heeft zo z'n voordelen. De planten overleven hier namelijk alleen de winter als ze in het najaar naar binnen worden gehaald om ze zo tegen de vorst te kunnen beschermen.


OOGST
Na 2 maanden kan het citroengras worden geoogst. Oogst de grasachtige stengels door ze van de plant af te snijden. Vers citroengras kan ongeveer 1 week worden bewaard in de koelkast. Het kan ook goed worden ingevroren, door drogen verliest het echter zijn smaak. Citroengras kan door scheuren worden vermenigvuldigd.
 

Berichten over deze plant