MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Boon 'Borlotto' +

Groeit in 50 tuinen

Latijnse naam
Phaesolus vulgaris 'Borlotto'
Andere benamingen
Struikboon, Borlottiboon, Kievitsboon, Rose-cocoboon, Cranberry Boon, Romeinse Boon
Hoogte
20 - 200 cm
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon

Algemene omschrijving

De kievitsboon kan tot 2 meter hoog worden, het is een sterk peulgewas met zaden die eruit zien als kievitseitjes. De zaden kunnen zowel vers als gedroogd gegeten kunnen worden. Zowel de peulen als zaden zijn fraai rood-wit gespikkeld, de peulenschil is perkamentachtig en niet eetbaar. Alleen de zaden consumeren dus, in gekookte vorm is de zaadhuid dun en zacht.

TEELT: Het gewas telen zodra het weer voldoende gunstig is, langs gaas of langs stokken en op een beschutte plaats. Zaaien in de volle grond, 3 tot 4 bonen per stok, 3 centimeter diep. Een afstand van ongeveer 50 centimeter tussen elke stok en een rijafstand aanhouden van ongeveer 150 centimeter.

STANDPLAATS: Elke grondsoort is mogelijk, liefst op een lichte, matig voedzame en vochtvasthoudende grond. Voeg eventueel nog wat kalk toe. Vanaf het begin van de bloei de grond niet laten uitdrogen! Bij wisselteelt kunnen peulvruchten op het stuk grond geteeld worden waar eerder de aardappelen stonden.

OOGST: Om alle zaden goed af te laten rijpen en dorsbaar te maken is het verstandig om vanaf eind september of begin oktober de planten op te trekken en in bosjes geknoopt, op te hangen zodat ze goed kunnen nadrogen. Als de peulen na enkele weken voldoende droog zijn de bonen uit de peulen breken en droog bewaren.

Wanneer de bonen last van de bonenkever hebben (kleine gaatjes in de zaden) dan de bonen gedurende een paar dagen eerst in de diepvries leggen (-18 C) en pas daarna drogen.

De borlotto is in Nederland bekend als kievitsboon. De peulen hebben een roodgemarmerde tekening en ook de witte boontjes hebben een rode tekening. De bonen kunnen als gehele peul of gedopt worden gegeten. In Noord-Nederland en Noord-Duitsland is deze spekboonvariëteit ook bekend als 'Hendriks Reuzen' of 'Hinrichs Riesen', belangrijk bestanddeel van het Oost-Friese streekgerecht "Updrögt Bohnen", in Groningen bekend als "Dreuge Bonen" of "Knipselbonen".

Berichten over deze plant