MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bleekselder 'Goudgele Zelfblekende'

Foto: Bleekselder 'Goudgele Zelfblekende'

Groeit in 168 tuinen

Latijnse naam
Apium graveolens var. dulce 'Goudgele Zelfblekende'
Andere benamingen
Bleekselderij 'Goudgele Zelfblekende'
Hoogte
1 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Matig
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Bleekselderij 'Goudgele Zelfblekende' is net als snijselderij, een geurige groente waarvan de brede, lichte geel-groene bladstelen en het jonge blad worden gegeten. De stengels zijn rijk aan voedingsstoffen en kunnen rauw en gekookt gegeten worden. Knolselderij, bleekselderij en snijselderij lijken in het jonge stadium veel op elkaar, pas later zijn ze te herkennen aan de knol, de brede of fijne bladstelen.


TEELT
In een bakje onder glas zaaien van half april tot half mei. Het is een ‘lichtkiemer’ en mag dus niet te diep gezaaid worden. De kieming verloopt traag en het kan tot wel 3 weken duren voordat de eerste plantjes verschijnen. Wanneer de plantjes voldoende groot zijn verspenen op 10 centimeter of verplanten in aparte potjes. Half juni tot half juli de jonge plantjes in de volle grond uitplanten, desgewenst in 15 centimeter diepe geulen, op 30 x 30 centimeter.

Door de stengels te bleken zal de smaak van de bleekselderij nog zachter worden. Hiervoor de stengels enkele weken voor het oogsten bijeen binden en in drie keer, om de drie dagen, de stengels aanaarden tot net onder het blad. Ook is het mogelijk om de planten, wanneer ze niet in geulen staan, enkele weken voor het oogsten bijeen te binden en te omwikkelen met een laag jute of golf- of ribkarton. Het blad moet boven het karton of jute uitsteken.


STANDPLAATS
Bleekselderij groeit het beste op een goed bemeste, vochtige grond met een hoog stikstof gehalte. Bij wisselteelt kan selderij het beste na de peulgewassen worden geteelt.


OOGST
Oogsten vanaf half september tot eind oktober. Bleekselderij kan geen vorst verdragen en moet op tijd geoogst worden

Berichten over deze plant