MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Peterselie 'Gigante d'Italia'

Petroselinum crispum 'Gigante d'Italia'  • 

Foto: Peterselie 'Gigante d'Italia'

Foto: Peterselie 'Gigante d'Italia'
Foto: Peterselie 'Gigante d'Italia'

Peterselie 'Gigante d'Italia' is een éénjarige platte peterselie die sterker van smaak is dan krulpeterselie. Peterselie behoort tot de schermbloemenfamilie (Apiaceae) en het bevat veel vitamine C. Ook werkt het vochtafdrijvend en bevordert het de spijsvertering, echt een kruid dus om vlak voor de maaltijd even van te plukken. Omdat voortdurend hergroei plaatsvindt kan er tot ver in de herfst nog blad geoogst worden van dezelfde planten. Het kruid is ook geschikt voor teelt in potten.

GEBRUIK
In de Arabische keuken wordt platte peterselie niet alleen verwerkt in warme gerechten maar ook als salade gegeten. Het verse blad kan onder andere in sausen, soepen, salades en kruidenboter gebruikt worden. Voeg het op het laatste moment toe zodat de vitaminen en smaak behouden blijven.

TEELT
Peterselie kan al in maart buiten gezaaid worden, maar de kiemingsduur is dan wel erg lang. Bij een hogere bodemtemperaturen verloopt de kieming aanmerkelijk sneller en voorzaaien is dan ook aan te raden. In januari 4 tot 5 zaadjes per potje of perspotje zaaien zodat deze in maart uitgeplant kunnen worden, normaal is het mogelijk drie maal te snijden. Een rijafstand van 25 tot 30 centimeter aanhouden. Of vanaf eind maart tot september ter plekke zaaien en in de rij uitdunnen op 10 centimeter. Verwijder regelmatig het gele blad en de bloemschermen.

STANDPLAATS
Op een zonnige of halfschaduw plek met een losse, goed doorlatende en voedingsrijke grond. Voeg eventueel wat kalk aan de grond toe en voeg extra compost toe wanneer het blad geel wordt. Peterselie groeit niet goed naast sla, zet deze twee dus bij combinatieteelt niet naast elkaar. Geef de planten regelmatig water.

OOGST
Pluk de peterselie de hele zomer door of bewaar het voor later gebruik in de vriezer. 

Eigenschappen

Hoogte
10 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Nat
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

In de webshop