MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Tijm Tijm Tijm +

Groeit in 34033 tuinen

Latijnse naam
Thymus vulgaris
Andere benamingen
Thijm
Hoogte
10 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Droog, Normaal
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend
Planten tags

Algemene omschrijving

Hoogte +-25 cm .
Kruid met een mild aroma en geschikt als bodembedekker.
Houtig vertakt met kleine, lijnvormige tot elliptische blaadjes die licht behaard zijn.
De gedroogde bladeren hebben een nog sterker aroma dan de verse. Om te drogen knip je de takjes net  vóór het bloeien.
Het kruid mag meekoken waarna je wel achteraf de takjes verwijderd.
De paarse bloempjes groeien in aren en verschijnen in groepjes in de bladoksels. (juli-aug)

Vanwege de aromatische geur wordt tijm dikwijls in de zeepindustrie gebruikt. De planten worden ook als geneeskrachtige planten en als sierplanten gebruikt. Van de bloemen en bladeren wordt ook thee en siroop bereid. Tijm wordt ook gebruikt bij de bereiding van likeuren zoals bénédictine. Daarnaast is het zoetige, sterke aroma geschikt voor het kruiden van groente, vis, vlees en sauzen.

Tijm bevat de stof thymol, die goed is voor de luchtwegen, meer bepaald tegen hoesten en symptomen van astma. Om deze symptomen tegen te gaan wordt veelal gebruik gemaakt van tijmsiroop, een siroop met hoge concentratie suiker en tijm.
Tijm kan 's zomers gemakkelijk worden gedroogd omdat de plant een houtige stengel en kleine blaadjes heeft. Hiervoor kan hij buiten aan de waslijn of in een goed geventileerde kamer worden gehangen. Na het drogen kunnen de blaadjes worden verkruimeld en in gesloten potten worden bewaard.

Plantvoorschriften :
Gebruik je vaak tijm zet de plant dan in een pot, vlak bij de keukendeur, dat is handig.
Tijm kun je ook zonder meer in de volle grond planten.
Alle tijmsoorten verlangen absoluut een zonnige plek, waarbij de grond liefst kalkhoudend is. Vochthoudende en goed doorlaatbaar is essentieel.

Men kan de plant zaaien, maar dan duurt het een paar jaar voor men een volwassen struik heeft. Algemener is vermeerderen door scheuren. Dit gebeurt in voor- of najaar. Plant de gescheurde plantjes met wortels diep genoeg. D.w.z. het groen 10cm boven de grond. Scheuren doe je ook om de plant te verjongen als de struik te houterig komt.

Verzorging :

Tijm moet na de bloei vroeg in augustus licht teruggesnoeid worden. Kort hem vanaf de bovenkant met zo’n 5 à 7  cm in om zijn vorm te laten behouden. Bovendien stimuleert zo’n knipbeurt weer nieuwe groei.
Tijm is goed winterhard en verdraagt redelijk wat vorst. Bij matige vorst kun je de pot met tijm het beste op een beschutte plaats zetten. Pot eventueel inpakken met bubbelfolie. Na de vorst folie verwijderen.
Tijm in potten stellen wat extra voeding op prijs omdat voedingsstoffen in plantenbakken snel opraken. Plaats in het begin van het voorjaar een tablet met een langzaamwerkende meststof in de plantenbak. Zo’n voedingstablet is vaak voldoende voor een heel groeiseizoen. Of gebruik anders vloeibare voeding. Dat kan ook. Tijm in de volle grond heeft daarentegen geen bemesting nodig.

Tijm kan je best om de 2-3 jaar verplanten, zo blijft de plant jeugdig en fris en behoud het zijn sterk aroma.

Tijm verpotten. Alleen wanneer de wortels onderaan uit de pot beginnen te groeien is het nodig om tijm te verpotten. Het beste tijdstip om te verpotten is het vroege voorjaar, net voordat de nieuwe groei start. Snoei de plant na het verpotten ook licht terug. ( 2 à 3 cm).

Berichten over deze plant