MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Braambes 'Loch Ness'

Foto: Braambes 'Loch Ness'
Foto: Braambes 'Loch Ness'
Foto: Braambes 'Loch Ness'

Doornloze braam, middelsterke groei, begint al vroeg vruchten (bramen of braambessen) te dragen en draagt lang door (begin augustus tot in oktober). De stevige vruchten zijn zeer groot en iets langwerpig. Ze zijn zoet en aromatisch, de plant geeft een grote oogst. Ziektebestendig tegen valse meeldauw, enige winterbescherming is aan te bevelen.
Ontstond in 1983 door kruising van diverse soorten in Schotland. Grote, stevige vruchten, elliptisch, goed plukbaar. Rijpt vanaf begin augustus to half september. Hoge opbrengst, zoetzurig, goed aroma. Geschikt om in te vriezen.
Sterk groeiende, rankende soort zonders stekels met loten tot 3 meter lang. Niet erg gevoelig voor vruchtrot. Moet eens per week leeggeplukt worden. Wordt gezien als de beste stekelloze soort, maar heeft intensieve verzorging nodig.

Verzorging: 
Bramenstengels blijven niet vanzelf rechtop staan, we zullen altijd steun moeten verlenen. Dat kan door middel van een rij van palen met draad ertussen, maar ze kunnen ook langs een muur worden geleid.
Bramen kunnen slecht tegen zeer strenge vorst. Als het meer dan 10 graden gaat vriezen, is het raadzaam om wat bescherming te geven.
Verder is het goed om onkruid weg te houden bij de basis van de plant, zodat de wortelstok weinig concurrentie van andere planten ondervind. 
Bramen zijn zelfbestuivend, één struik is dus voldoende om vruchten te krijgen. 

Bodem en bemesting
Een braam is een bosplant, en voelt zich lekker op een lichte (zand) grond met veel humus. Hij is echter niet erg kieskeurig, en zal het ook in de gemiddelde tuingrond goed doen. Hele natte bodems worden echter slecht verdragen. Bramen kunnen heel lang op dezelfde plek blijven staan (10-15 jaar). Het kan raadzaam zijn om op arme bodems jaarlijks te bemesten met kompost. Oordeel zelf aan de hand van de groei van de stengels en de opbrengst aan vruchten of dit nodig is.

Ziekten en plagen: 
Vrucht: 
Vruchten kunnen aangetast worden door de braambesgalmijt. Deze mijt, die overwinterd onder de schors of in overgebleven bessen, levert rode, harde, en zure bramen op. Soms is alleen maar een deel van de vrucht aangetast. Als je er last van hebt, ruim dan zorgvuldig alle vruchtresten op na de teelt.
Soms komen er witte wormpjes voor in de vruchten - dit zijn de larven van deframbozenkever. Dit kevertje beperkt zich niet tot frambozen maar tast ook bramen aan. Het legt eitjes in de bloemen, waarna de larven de in de vrucht kruipen. Het beestje overleeft de winter in de grond, er is maar één generatie per jaar. Enige bestrijding kan toegepast worden door tijdens de vroege bloei de stengels af te kloppen zodat de kevers er uit vallen. Vang ze op in een bakje water.
Grauwe schimmel (Botrytis) kan vruchten overdekken met grauw schimmelpluis. Deze ziekte treed vaker op in een dicht gewas en bij vochtig weer. Probeer dus het gewas wat uit te dunnen (stengels en bladeren snoeien), om licht en lucht tot de vruchten toe te laten.

Stengel
Diverse schimmels kunnen stengels aantasten en uiten zich door afwijkend gekleurde vlekken op de stengels. Zulke stengels ontwikkelen zich slecht en kunnen in z'n geheel afsterven. Het ras Thornless Evergeen is minder gevoelig voor stengelschimmels. Voorkom deze ziekten door een open gewas te telen - dan kan overal lucht bij en droogt de zaak goed op.

Blad: 
Roest is een bekende schimmelziekte van het blad. Er komen kleine rode vlekjes op de bovenkant van het blad. Aan de onderkant ontstaan later ook vlekjes. Aangetaste bladeren vallen uiteindelijk af. Ook deze schimmelziekte is te voorkomen door het bevorderen van een open gewas.

Eigenschappen

Hoogte
290 - 1000 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend