MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Bosrank 'Piilu'

Foto: Bosrank 'Piilu'
Foto: Bosrank 'Piilu'

De zeer speciale Clematis 'Piilu' heeft 2 verschillende bloeiwijzes (Ø 6-12 cm.)! In het voorjaar bloeit deze soort met prachtige rijkgevulde dubbele bloemen. Vervolgens wordt de bloei nóg rijker door de aanvulling van enkelbloemige bloemen later in de zomer. 

  • Groeihoogte:  Tot 2 m hoog, zonder te snoeien.
  • Bloemen:  De Clematis ‘Piilu’ is grootbloemig en heeft helder paarsrode gestreepte bloemen van 8 tot 12 cm groot.
  • Bloeitijd:  Mei tot juni, vaak gevolgd door tweede bloei in juli tot september.
  • Blad:  Deze Clematis is bladverliezend, heeft groen drietallig blad.

Standplaats:  Op zonnige plaats en in de halfschaduw. Groeit in iedere goed bewerkte grond. In de eerste jaren de voet (onderste 25 cm) van de Clematis beschermen tegen direct zonlicht. Dit kan d.m.v. een dakpan maar ook door plantengroei in de buurt van de Clematis.

Toepassing:  In draad of klimrek tegen muur, schutting of paal.

Het planten:  Zet de plant met pot in water. Maak een plantgat van 3x de breedte en 2x de diepte van de pot. Haal de pot van de plant en zet de plant in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet uitkomen op gelijke hoogte van de grond. Het plantgat aanvullen met grond en de grond stevig aantrappen. Als er bamboestokken zijn, deze voorzichtig verwijderen. De twijgen aan de klimhulp vastbinden met verteerbaar bindmateriaal.

Snoeien: daar de Clematis ‘Pillu’ bloeit op hout van het jaar ervoor de Clematis snoeien naar behoefte in maart. Hij zal dan bloeien in de periode mei-juni met nog een nabloeiperiode in juli tot september. Wanneer deze Clematis echter sterk teruggesnoeid wordt, op 40 cm in april, dan zal hij zeer rijk bloeien in de periode van juli t/m september.
Hoeft niet gesnoeid, eventueel na de bloei snoeien bij wildgroei.

Ziekten en plagen:  In het groeiseizoen kan de Clematis door een schimmelziekte bovengronds, binnen enkele weken geheel of gedeeltelijk afsterven. Door de Clematis steeds onderdoor water te geven neemt de kans op besmetting af. Verder is een goede ontwatering van groot belang.
Gelukkig komt het ook vaak voor dat op ogen, die op de ondergrondse delen tot ontwikkeling komen de plant opnieuw gaat uitlopen.

Bemesting:  Wanneer noodzakelijk in het voorjaar voor het uitlopen bemesten met een standaard meststof. Ook is het mogelijk koemestkorrels te strooien. Lees daarbij de aanwijzingen op de verpakking.

Tip:  Plant eens een Clematis in een oude struik of klimroos. Er ontstaan dan bij gelijktijdige bloeiperiodes verrassende kleurencombinaties en bovendien is de van onder kale klimroos weer frisgroen door het Clematisblad.

Zeer geschikt voor aanplant in kleine tuinen. Als leverbare plant bloeit deze zeer goed "langs de stok", de bloemen staan verspreid over een lengte van meer dan 60 cm..

Eigenschappen

Variëteit van
Bosrank (Clematis tangutica)
Hoogte
50 - 200 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend