MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Glansmispel 'Little Red Robin'

Foto: Glansmispel 'Little Red Robin'

Groeit in 487 tuinen

Latijnse naam
Photinia fraseri 'Little Red Robin'
Hoogte
1 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Kleinere (tot 1m hoge en 1m brede) variant van de grotere Photinia fraseri 'Red Robin'.
Deze wintergroene heester is populair door z'n in het voorjaar verschijnende jonge rode bladscheuten. 
Bloeit mei-juni met losse lichtroze-witte schermen. Na de bloei verschijnen de ronde rode vruchten die uiteindelijk zwart verkleuren. Is redelijk winterhard maar moet wel beschermd worden tegen koude noordenwind.
Deze glansmispel is een sterke groenblijvende plant met prachtig purperrood uitlopend blad. Bovendien bloeit hij met witte bloemschermen in april en mei.  
Tip: Des te meer u deze plant snoeit, hoe voller hij wordt. Bovendien geeft de plant na elke snoeibeurt weer prachtige rode scheuten. Zeer geschikt als haagplant.
Scherp getand, glanzend groen. Jong blad is bronskleurig tot scharlakenrood. Breed elliptisch. Bladhoudend. Kleiner blad als 'Red Robin'.

Bloei:    Losse, eindstandige schermen. Lichtroze tot wit. Na de bloei ronde rode vruchten die uiteindelijk zwart verkleuren.
Bloeitijd:   Mei- Juni
Standplaats:   Zonnig of halfschaduw. Redelijk winterhard. Heeft bescherming nodig, vooral tegen koude wind. Jonge scheuten kunnen schade oplopen bij late vorst. Humusrijke, goed doorlatende grond.  

Opvallende groenblijvende bladplant. Vooral geliefd omwille van de herfstkleur en de kleur van de nieuwe bladeren.  Deze cultivar is in elk opzicht kleiner dan 'Red Robin'. Te gebruiken als solitair, vooraan in een heesterborder, lage haagplant of in potten en bloembakken voor het  voor- en najaar.

Vermeerderen kan door het nemen van halfhoutige stekken in de zomer.  

Snoeien: Snoeien is bijna niet nodig. Verjongingssnoei of vormsnoei kan eventueel na de bloei in juni-juli.

Ziekte: Photinia bladvlekkenziekte is een plantenziekte op Photinia (Glansmispel). De plantenziekte wordt veroorzaakt door de schimmelaantasting 'Diplocarpon mespili / Entomosporium mespili'.

Wat is Entomosporium mespili?  In het Nederlands spreekt men van de Photinia bladvlekkenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. De schimmel veroorzaakt bruine/rode tot zwarte vlekken op vaak nieuw blad. Bij gevoelige rassen zoals Photinia kan veel bladverlies optreden. De schimmel heeft het het beste naar haar zin bij 20 graden Celsius en wordt afgeremd bij temperaturen hoger dan 30 graden Celsius. Koudere en natte perioden bevorderen een infectie.

Wat kan ik doen om mijn Photinia te beschermen?  In de eerste plaats is het belangrijk dat het aangetaste blad dat op de grond valt wordt verwijderd. Op het afgevallen blad is de schimmel aanwezig en het kan van daaruit voor nieuwe aantasting zorgen. Pluk de aangetaste bladeren en gooi ze in de container. Het kan enorm schelen als u de plant op een andere plek in de tuin zet waar hij meer zon krijgt en waar de bladeren na een regenbui sneller opdrogen. Snoei de onderste takken weg waardoor de kans op opspattend regenwater vanaf de grond wordt voorkomen.

Berichten over deze plant