Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Papegaaienbanaan

Heliconia psittacorum  • 

Foto: Papegaaienbanaan

Heliconia psittacorum of gemberbloesem is afkomstig uit tropisch Zuid-Amerika waar hij in het struikgewas in vochtige wouden in het laagland of wegbermen groeit. Eigenlijk is deze plant meer geschikt voor de warme serre, het kan moeilijk zijn om het binnenshuis te laten overwinteren vanwege de lage luchtvochtigheid door de verwarming.

Beschrijving: Heliconia psittacorum of papegaaienbanaan is een overblijvend kruid dat 1-3 m hoog kan worden. Hij heeft een kruipende wortelstok. De bladeren zijn langwerpig, 15-100 cm lang en 6-20 cm breed. Ze zijn donkergroen en leerachtig. De onderste bladeren hebben een lange bladsteel, de bovenste bladeren bijna geen bladsteel. De rechtopstaande bloeiwijzen zijn 9 cm lang, met oranje 3-15 cm lange schutbladeren die meestal rood aan de top zijn. De bloemen zijn 2,5 tot 5 cm lang, buisvormig, oranje, geel of groenachtig met een donkergroene tot zwarte top. De vruchten zijn afgerond, 1 cm groot, geelachtig tot donkerblauw bij rijpheid. Ze bevatten 3 zaden.

Er zijn talrijke cultivars en hybriden van Heliconia psittacorum waarbij de kleur van de bloemen varieert van lichtgeel of roze tot dieprode schutbladeren.

Eigenschappen

Hoogte
40 - 120 cm
Kleur
  •