MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Krokus 'Ard Schenk'

Groeit in 59 tuinen

Latijnse naam
Crocus chrysanthus 'Ard Schenk'
Hoogte
1 - 10 cm
Kleur
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Crocus chrysanthus ‘Ard Schenk’ dankt zijn naam aan de haardos van deze oud-schaatser. Hij bloeit namelijk wit. De Crocus chrysanthus is samen met het sneeuwklokje een heel welkome bloeier in de tuin, want ze kondigen klein maar kleurig aan dat het eindelijk voorjaar is.

Crocus chrysanthus is een botanische krokus. Deze soort, die onder andere in het wild in Griekenland, Bulgarije en Turkije voorkomt, bloeit vroeg aan het einde van de winter en de zeer vroege lente (februari-maart). Deze krokussen zijn prima om te laten verwilderen want ze vermeerderen zich vanzelf. De Crocus chrysanthus is een lage soort tot 10 cm hoog, dat kleine knollen en vrij ronde bloemen vormt. Deze soort is vrij populair want er verschijnen meer bloemen dan bij de grootbloemige krokussen. De gele bloemen van de Crocus chrysanthus bevatten vitamine C. Vogels hebben na de winter hier behoefte aan en eten uitsluitend de gele bloemen op.

Het geslacht Crocus omvat tientallen soorten die uit Klein-Azië en de landen rond de Middellandse Zee stammen. Hieronder valt een zeer bijzondere soort: Crocus sativus ofwel de saffraankrokus. De meeldraden van deze krokus worden geplukt en gedroogd en zijn vanaf dat moment als saffraan hun gewicht meer dan in goud waard. Ze worden gebruikt als specerij en als kleurstof. In de tuin zien we deze soort niet. Daar zijn het allemaal knolgewassen die in de lente, maar bij uitzondering ook in de zomer en soms in het najaar bloeien. De bloemen reageren op het weer: bij zon gaan ze open en bij bewolking gaan ze dicht. De meeste krokussen trekken zich na de bloei ondergronds terug om de dan barre weersomstandigheden (hitte en droogte of kou) te overleven.

Algemeen onderhoud

Krokussen groeien het beste op een zonnige plaats in goed doorlatende humusrijke grond. Natte grond wordt slecht verdragen. Laat de knolletjes gewoon in de grond. De groepen krokussen worden vanzelf ieder jaar groter. Laat het loof na de bloei rustig vergelen en afsterven. Niet afknippen want het blad is nodig om de knolletjes te laten groeien.

Cultivars

Soort:
chrysanthus, botanische krokus

Berichten over deze plant