Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Chinese Bieslook

Chinese bieslook (Allium tuberosum) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). De soort is verwant aan bolgewassen zoals ui, prei, knoflook. Het blad van Chinese bieslook is in tegenstelling tot bieslook (Allium schoenoprasum) grover en breder. De plant heeft een lichte knoflookachtige smaak.

Van de bieslook gebruikt men bij voedselbereiding over het algemeen de jonge dunne stengels. Dikkere stengels hebben de neiging taai te worden. Chinees bieslook wordt met name gebruikt in de Aziatische keuken waar ook de bloemen in gerechten worden gegeten. Deze worden dan door een bakbeslag gehaald, gefrituurd en geserveerd met een saus. Chinese bieslook wordt in de meeste gerechten gebruikt als kruiderij en bevordert de eetlust en spijsvertering. In de Chinese keuken wordt het ook toegepast om haar vochtafdrijvende werking.

Niet iedereen vind Chinese bieslook culinair even geslaagd.  Anderzijds is het een plant die ook in de sierborder zeker een plek heeft, ook al omdat ze bloeit aan het eind van de zomer, als er langzaamaan minder bloeit.

Tijdens warme maanden makkelijk te bleken door tot op 7 cm af te snijden en er een omgekeerde bloempot over te zetten.  De gebleekte stengels zijn iets dikker en hebben een milde knoflooksmaak.

Zaaien vanaf midden maart tot augustus in regeltjes of binnenshuis het gehele jaar rond in bijv. een bloempot. Om de bladgroei in het tweede jaar te bevorderen, moeten de bloemstengels worden verwijderd. Chinese Bieslook heeft een zachte knoflook smaak en wordt gebruikt in salades, soepen, bij vis en omelet.

Eigenschappen

Hoogte
20 - 40 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend