MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Chinese Bieslook +

Groeit in 1305 tuinen

Latijnse naam
Allium tuberosum
Andere benamingen
Knoflookbieslook, Pijpgras
Hoogte
20 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Nat
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Chinese bieslook (Allium tuberosum) is een plant uit de lookfamilie. De soort is verwant aan bolgewassen zoals ui, prei, knoflook. Het blad van Chinese bieslook is in tegenstelling tot bieslook grover en breder. De steeltjes zijn plat, in plaats van rond. De plant heeft een lichte knoflookachtige smaak. De Chinese bieslook heeft meer warmte nodig dan gewone bieslook. Hij groeit ook trager. Om te kiemen hebben de zaden wel weer kou nodig. Dit ras is meerjarig en groeit ook weer uit als ervan gesneden wordt. Ze sterft in de winter af maar vanaf eind februari-begin maart komt ze weer boven de grond en zodra ze weer groot genoeg is kun je de blaadjes oogsten, tot diep in de herfst. Er groeien telkens nieuwe blaadjes aan dus je oogst van 1 plant de hele lente, zomer en herfst.

  • Bloeitijd : Mei - juli
  • Bloemkleur : wit
  • Bladkleur : Groen
  • Groenblijvend : Nee
  • Standplaats : Zon - halfschaduw
  • Hoogte volgroeide plant : 40 cm
  • Advies aantal per vierkante meter : 5
  • Verzorging : Knoflookbieslook is normaal gesproken probleemloos. Voldoende water geven en een zonnige standplaats.

Bloei : Het is een leuke plant die ook in de sierborder zeker een plek heeft, omdat ze bloeit aan het eind van de zomer, als er langzaamaan minder bloeit.

Zaaien : Vanaf midden maart tot augustus in regeltjes of binnenshuis het gehele jaar rond in bijv. een bloempot.

Snoeien : Om de bladgroei in het tweede jaar te bevorderen, moeten de bloemstengels worden verwijderd.

Culinair : De gesloten bloemknopjes zijn in China een duurbetaalde delicatesse vanwege hun honingachtige aroma. Qua smaak is knoflookbieslook te plaatsen tussen bieslook en een mild knoflook aroma. De wortels zijn heerlijk pittig voor verse winterbereidingen. Van de bieslook gebruikt men bij voedselbereiding over het algemeen de jonge dunne stengels. Deze worden dan door een bakbeslag gehaald, gefrituurd en geserveerd met een saus. Chinese bieslook wordt in de meeste gerechten gebruikt als kruiderij en bevordert de eetlust en spijsvertering. In de Chinese keuken wordt het ook toegepast om haar vochtafdrijvende werking. Tijdens warme maanden makkelijk te bleken door tot op 7 cm af te snijden en er een omgekeerde bloempot over te zetten.  De gebleekte stengels zijn iets dikker en hebben een milde knoflooksmaak.

Berichten over deze plant