MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Witte Klaver

Groeit in 1035 tuinen

Latijnse naam
Trifolium repens
Hoogte
0 - 30 cm
Kleur
Planten tags

Algemene omschrijving

De witte klaver (Trifolium repens) is een vaste plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). Het is een bekende soort die voorkomt in graslanden, op gazons en in wegbermen. De lange stengels liggen op de grond en bewortelen op de knopen. Alleen de toppen staan opgericht. De plant is niet behaard en kan tot 50 cm lang worden.

De witte klaver wordt ook als voederplant in grasland gezaaid.

De welriekende bloem is wit of heeft soms een roze waas. Individuele bloemen zijn 0,8-1,3 cm lang. De bloemen verwelken via roze tot bruin eens ze bevrucht zijn. De kelk is tiennervig.

De plant bloeit met witte bloemen in een hoofdjesachtige tros met een lange steel van mei of juni tot de herfst.

Het blad bestaat uit drie deelblaadjes, die rond tot eirond zijn. Soms komen er planten voor met vier deelblaadjes, het zogenaamde klavertjevier dat de vinder geluk zou brengen. Volgens sommigen moet het klavertje geplukt worden volgens anderen gewoon aangeraakt met de wijsvinger. Ze kunnen fijngetand of gaaf zijn. Elk deelblaadje is 1-3 cm lang en is voorzien van een bleke vlek. De steunblaadjes zijn vliezig en lopen aan de top uit in een naaldje.
 

De witte klaver draagt een peultje dat verborgen zit in de dode bloem met 3-4 zaden.

Klaver is nuttig

Klaver wordt vaak onterecht als onkruid beschouwd. Het kan ook zeer nuttig zijn. Door klaver in grasmengsels te mengen, wordt het een onderdeel van de grasmat. Het is niet langer een indringer die we met allerlei sproeimiddelen te lijf moeten gaan.
De makers van deze grasmengsel hadden als eerste doel om een grasmengsel te maken dat minder bemesting nodig had dan de andere grasmengsels. Grassen hebben namelijk stiksof nodig om een mooie groene kleur te krijgen. Hiervoor wordt in dit mengsel gebruik gemaakt van planten die samenleven met stikstoffixerende bacteriën. Klaver is hiervan een mooi voorbeeld. Zo komt er in de wortelzone van het gras langzaam stikstof vrij die dan door het gras kan worden opgenomen. Het resultaat is het een ideale, goedkope en milieuvriendelijke bemesting.

In zomermaanden, als de droge periodes lang aanhouden, zijn onze grasmatten snel verdord en dreigen ze geel te worden. Om dit te voorkomen, wordt het gazon massaal besproeid met kostbaar water. Het grasmengsel met de klaver zal dat water lang niet zo snel nodig hebben. Door de aanwezigheid van klaver ontstaat er namelijk een microklimaat dat in staat is het vocht langer vast te houden met als aangenaam gevolg dat gras langer groen blijft en ook andere onkruiden minder snel kans krijgen om te kiemen.

Berichten over deze plant