MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Nashi Peer 'Nijisseiki' oogsten

  • Van eind September tot eind Oktober     Eenmalig

   Nashipeer kun je vanaf september plukken je kunt de peren ook pas in oktober plukken.

   Onrijpe Nashiperen kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren. Daar zijn ze nog tot 2 dagen houdbaar. Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.

   Schil de Nashipeer voor gebruik. Hoewel de schil van peren meestal eetbaar is, kan dat bij de Nashipeer helaas niet.

   Bepaal het rijpheidstadium door het vruchtvlees, naast het steeltje, zacht in te drukken. Als het vruchtvlees op deze plek iets meegeeft, is de vrucht rijp. Is het vruchtvlees op deze plek erg zacht, dan is de peer overrijp.

   De Nashipeer heeft een aromatische smaak en het vruchtvlees is sappig en smaakt ongeveer als dat van een appel. De peer is zeer geschikt om na het schillen uit de hand op te eten, te verwerken in een frisse salade of dessert. Je kunt peren ook eens verwerken in een huisgemaakte perencompote, perensap, perenstroop, perenjam of perenchutney. Kook ze ook eens en vul ze met kwark, Stilton of gerookte makreel.

 • Nashi Peer 'Nijisseiki' snoeien

  • Van eind Juni tot midden Juli     Eenmalig

   Snoei Perenbomen jaarlijks en snoei eerst de verticale loten weg, daarna de kruisende takken en kijk dan wat er verder moet gebeuren. Snoei bij voorkeur rond 1 juli (Na 21 juni - de langste dag) In deze periode worden de wonden door de plant zo goed mogelijk gerepareerd. De basis voor een perenboom is een piramide vorm: 1 hoofdstam met zijtakken. Desnoods kan nadat het blad is gevallen gesnoeid worden maar over de herfst / winter is het herstel van de wonden veel langzamer en daardoor de plant kwetsbaarder voor schimmels, bacteriën en insecten. In de beginjaren is horizontaal buigen van vruchtdragende takken noodzakelijk.
   Door jaarlijks de perenbomen te snoeien krijg je vruchten van een goede kwaliteit. De gezondheid van de boom en vruchten blijft beter en de levensduur wordt langer.
   Perenbomen jonger dan 3 jaar kunnen beter in maart gelijk na de nachtvorst gesnoeid worden. Oudere bomen kunnen in de winter bij droog en vorstvrij weer gesnoeid worden. Nachtvorst nadien is voor de snoei bij oudere bomen niet of nauwelijks een probleem.
   Wat et snoeien zijn: wildopslag van de onderstam, te laag staande takken, buikhout, verticaal groeiend rug hout en concurrenten. De stam en hart tak moeten meestal enkelvoudig omhoog groeien. Te ver groeiend vruchthout aan de gestel takken of vruchttakken wordt meestal ingekort tot op korte takjes.
   Bladknoppen zijn spits en smal. Bloemknoppen zijn dik (rond) en komen vooral aan kort vruchthout (Takjes van 1 tot 20 cm lang). 
   Afhangend vruchthout wordt teruggesnoeid tot op een horizontale korte twijg.
   De groei verbeteren bij te zwak groeiende gestel takken of vruchttakken kan door een aantal bloemknoppen te verwijderen en door de verlenging iets in te snoeien (Tot op bladknoppen).
   De groei verzwakt bij een te sterk groeiende tak kan door zoveel mogelijk bloemknoppen te bewaren en door de tak horizontaal uit te buigen.
   Een goed gesnoeide perenboom heeft na de snoei een piramidale vorm. Een geënte fruitboom is te herkennen aan de ent knobbel of paarde knie onderaan. Dit gezwel aan de stam onderaan moet steeds boven de grond zitten.
   Snoeihout kan in het najaar (als er geen blad meer aan zit) gebruikt worden voor stekken en men kan ook (opstaand hout) marcotteren. Wildopslag bij de stam is te gebruiken voor nieuwe onderstammen. 

 • Nashi Peer 'Nijisseiki' uitdunnen

  • Van midden Juni tot eind Augustus     Elke 2 weken

   Om een goede oogst te krijgen, moeten de vruchten worden uitgedund.  

   Zorg er dan meteen voor dat de vruchten in de zon hangen; haal daarom blad weg waardoor de vrucht in de schaduw hangt.