MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Snoeien

Van eind Juni tot midden Juli    · eenmalig

Snoei Perenbomen jaarlijks en snoei eerst de verticale loten weg, daarna de kruisende takken en kijk dan wat er verder moet gebeuren. Snoei bij voorkeur rond 1 juli (Na 21 juni - de langste dag) In deze periode worden de wonden door de plant zo goed mogelijk gerepareerd. De basis voor een perenboom is een piramide vorm: 1 hoofdstam met zijtakken. Desnoods kan nadat het blad is gevallen gesnoeid worden maar over de herfst / winter is het herstel van de wonden veel langzamer en daardoor de plant kwetsbaarder voor schimmels, bacteriën en insecten. In de beginjaren is horizontaal buigen van vruchtdragende takken noodzakelijk.
Door jaarlijks de perenbomen te snoeien krijg je vruchten van een goede kwaliteit. De gezondheid van de boom en vruchten blijft beter en de levensduur wordt langer.
Perenbomen jonger dan 3 jaar kunnen beter in maart gelijk na de nachtvorst gesnoeid worden. Oudere bomen kunnen in de winter bij droog en vorstvrij weer gesnoeid worden. Nachtvorst nadien is voor de snoei bij oudere bomen niet of nauwelijks een probleem.
Wat et snoeien zijn: wildopslag van de onderstam, te laag staande takken, buikhout, verticaal groeiend rug hout en concurrenten. De stam en hart tak moeten meestal enkelvoudig omhoog groeien. Te ver groeiend vruchthout aan de gestel takken of vruchttakken wordt meestal ingekort tot op korte takjes.
Bladknoppen zijn spits en smal. Bloemknoppen zijn dik (rond) en komen vooral aan kort vruchthout (Takjes van 1 tot 20 cm lang). 
Afhangend vruchthout wordt teruggesnoeid tot op een horizontale korte twijg.
De groei verbeteren bij te zwak groeiende gestel takken of vruchttakken kan door een aantal bloemknoppen te verwijderen en door de verlenging iets in te snoeien (Tot op bladknoppen).
De groei verzwakt bij een te sterk groeiende tak kan door zoveel mogelijk bloemknoppen te bewaren en door de tak horizontaal uit te buigen.
Een goed gesnoeide perenboom heeft na de snoei een piramidale vorm. Een geënte fruitboom is te herkennen aan de ent knobbel of paarde knie onderaan. Dit gezwel aan de stam onderaan moet steeds boven de grond zitten.
Snoeihout kan in het najaar (als er geen blad meer aan zit) gebruikt worden voor stekken en men kan ook (opstaand hout) marcotteren. Wildopslag bij de stam is te gebruiken voor nieuwe onderstammen. 

In onze shop