MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Bosrank

pruning: group 3 (campanella group)

bloeitijd: 8-10

maximale hoogte: tot 700cm, breedte 300cm. Gebruikelijke hoogte: 400 à 500cm
standplaats: zon (mits bescherming van de wortelvoet) en halfschaduw. Verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

eigenschappen: kleine belvormige wit of bleekgele bloemen in trosjes, geurig; bijenplant. Deze clematis is een laatbloeier (VII - X).  De geurende, klokvormige bloemen lokken volop  hommels, vlinders en honingbijen aan.   De bloemen van deze soort zijn heel apart en heel  verscheiden van de grootbloemige clematissoorten.  De plant heeft nood aan stevige steun en kan daarom langs  een muur, klimrek of pergola worden geleid.  Je kan de plant echter ook in bomen en hogere  heesters laten groeien, mits je langs dikke stammen wat ondersteuning biedt..

niet te natte standplaats,
sterk snoeien febr-mrt [tot op 50cm boven de grond]. Deze laatbloeier behoort tot groep 3 van de clematissen (zoals: Clematis tangutica, Clematis vitalba, Cclematis viticella, Clematis 'Jackmanii' en Clematis `Perle d'Azur'). Deze clematissen snoeien we in maart volledig terug tot ongeveer 50 cm boven de grond. Als we een clematis verkeerd snoeien, zal dat vrijwel alleen in de bloei tot uitdrukking komen. De plant zal er zelden of nooit aan sterven. Hetzelfde geldt voor de beruchte verwelkingziekte, welke ervoor zorgt dat de bovengrondse delen van een (grootbloemige) plant 's zomers plotseling en snel volledig afsterven. Het enige wat we dan kunnen doen is de aangetaste delen van de planten volledig afknippen tot bij de grond. De ondergrondse, slapende ogen zullen het volgende voorjaar weer uitlopen. Als een Clematis sterk verwaarloosd is, kunnen we haar tot vlak boven de grond afknippen. De meeste soorten en cultivars zullen na deze drastische snoei wel weer opnieuw uitlopen. Zij zullen zeer waarschijnlijk minimaal een jaar niet bloeien. 


wilde groeier ; geurt heerlijk naar primula's
winterhardheid zone 7 (tot -15)

Bemesting : voor bloeiende heesters is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is tevens fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas (dat de houtcellen goed gevormd worden). Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8. Maazr doe hier niet flauw over: gewoon gedroogd koeienmest (in korrels of poeder) komt voor vrijwel al je tuinplanten in aanmerking.

Eigenschappen

Variëteit van
Bosrank (Clematis tangutica)
Hoogte
400 - 500 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend