MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Ganzerik 'Nuuk' +

Groeit in 97 tuinen

Latijnse naam
Potentilla tridentata 'Nuuk'
Hoogte
20 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Droog, Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend, Bladverliezend

Algemene omschrijving

De ganzerik Potentilla tridentata ‘Nuuk’ is een plant met witte bloemen die groen blijft in de winter. Het blad van de ganzerik lijkt sterk op dat van aardbeiplanten. Het is een rijkbloeiende plant, geschikt voor de rotstuin en de border.

Potentilla tridentata komt uit Noord-Amerika. Het is een goede bodembedekker om hogere (opgaande) planten tussen te laten groeien. Halfstruikje dat wintergroen is en zo’n 20 cm hoog wordt. De plant vormt flinke rozetten. De blaadjes zijn driedelig en glanzend. In juni-juli verschijnen witte bloemen die betrekkelijk groot zijn en veel op die van aardbeien lijken.

Potentilla is een rijkbloeiend plantengeslacht met de zon in z’n bloemen. De naam Potentilla heeft te maken met medicinale krachten waar men vroeger bij deze plant van overtuigd was. We weten niet meer waarom. Het zijn in hoofdzaak kruidachtige planten, waarvan de meeste overblijvend zijn. Maar er is ook een struikvorm (Potentilla fruticosa) die in particuliere tuinen en openbaar groen veel wordt toegepast. De planten groeien heel divers, van kruipend tot opgaand. De bloemen zijn heel vaak geel, maar rood, roze of wit komt bij de kweekvormen ook voor. De bloeiwijze kan variëren van een tros tot een tuil, maar typen met alleenstaande bloemen zijn er ook. De meeste bloeien in de zomer, grofweg tussen juni en september.

De meeste soorten van de ganzerik prefereren een zonnige standplaats.
De grondsoort en de hoeveelheid licht is afhankelijk van de soort. De vaste planten staan liefst wat vochtiger dan de struikvormen. De laatste prefereren ook wat armere grond. Je kunt na de bloei de takken wat terugknippen of in het voorjaar de struiken terugsnoeien tot vlak boven de grond. De plant groeit langzaam tot uit tot ‘matten’.

Algemeen onderhoud

De meeste soorten van de ganzerik prefereren een zonnige standplaats. De grondsoort en de hoeveelheid licht is afhankelijk van de soort. De vaste planten staan liefst wat vochtiger dan de struikvormen. De laatste prefereren ook wat armere grond. Je kunt na de bloei de takken wat terugknippen of in het voorjaar de struiken terugsnoeien tot vlak boven de grond. De plant groeit langzaam tot uit tot 'matten'.

Berichten over deze plant