MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Hortensia 'Unique'

Groeit in 55 tuinen

Latijnse naam
Hydrangea Paniculata 'Unique'
Hoogte
140 - 250 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Bloeimaand : juli, augustus, september
Bladkleur : Groen
Hoogte : 1,5 m - 2 m, 2 - 4 m
Wintergroen : Bladverliezend
Winterhardheid : Goed winterhard
Standplaats : Zon, Halfschaduw
Soort gewas : Heester / struik
Habitat : Normale bodem

Een pluimhortensia die tot ± 2,5 meter hoog en breed kan uitgroeien. 

Zoals bij de meeste pluimhortensia's bloeit ook deze variëteit met grote witte bloempluimen. 

Een bladverliezende struik met ovale, donkergroene bladeren. die wel 3m hoog kan worden, met grote witte bloemtuilen van 40 cm lang en 25 cm breed. 
Bloeit 2 à 3 weken vroeger dan andere hortensia's namelijk tussen juni en half juli en dit tot eind augustus/september. Vanaf juni verschijnen de langwerpige bloempluimen met witte bloemblaadjes. De bloempluimen bestaan hierbij uit kleine fertiele bloempjes die worden omgeven door prachtige grote roomwitte steriele bloemen om insecten aan te trekken. Deze laatste verbloeien na verloop van tijd naar roze tot paarse tinten en blijven aan de struik hangen waardoor de bloei lang kan aanhouden.
De bloemen zijn soms zo groot dat de twijgen zich met veel moeite kunnen recht houden. Zeker bij regenachtig en winderig weer durven de takken wel eens door te buigen of zelfs te breken onder het grote gewicht van de enorme bloempluimen. Dit is echter te voorkomen door in het voorjaar op een gaasdraad of betonnet te bevestigen op ± 65 cm boven de grond waar de twijgen zonder moeite doorheen kunnen groeien. Aangezien de takken veel langer worden dan die 65 cm zul je de afrasterings(steun)draad al snel niet meer kunnen zien. In het najaar mag het dan zeer hevig waaien zonder dat je je zorgen hoeft te maken over jouw prachtig en heftig bloeiende pluimhortensia's. Die blijven dan netjes overeind.

Snoeien pluimhortensia:

De pluimhortensia snoei je in maart tot op 20 a 30 cm boven de grond om grotere bloempluimen te bekomen. Snoei je de pluimhortensia niet, dan zal de struik veel hoger uitgroeien met veel meer, maar stukken kleinere bloemen. Door uw Hydrangea paniculata jaarlijks te snoeien worden ze niet hoger dan 1,5 meter en hou je eveneens het volume in bedwang waardoor de stuiken ook in kleinere tuinen goed tot hun recht kunnen komen

Verwijder alle zijscheuten die zich op de stam ontwikkelen tot zo dicht mogelijk aan de stam. De plaats waar de stam zich begint te vertakken kun je dan jaarlijks insnoeien tot 20 cm of een drietal ogen boven de vertakkingsbasis.

Vermeerderen van de Hydrangea paniculata:

Neem vanaf eind augustus, begin september half verhoute stekken en laat ze wortelen in stekgrond. Dit kan prima buiten in de koude bak gebeuren.
Een veel eenvoudiger manier is het afsteken van de worteluitlopers tijdens de periode dat de plant in rust is. (na het verliezen van de bladeren en bij vorstvrij weer) Deze kun je dan verplanten naar de gewenste plaats.

Berichten over deze plant