MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Blauwe regen 'Alba'

Groeit in 344 tuinen

Latijnse naam
Wisteria floribunda 'Alba'
Andere benamingen
Japanse Blauwe Regen
Variëteit van
Blauwe regen (algemeen) (Wisteria sinensis)
Hoogte
0 - 1000 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Deze bladverliezende voorjaarsbloeier bloeit in april/mei met grote trossen witte bloemen. Een geurende plant die veel wordt gebruikt voor het begroeien van tuinhuisjes en gevels. U kunt hem ook gebruiken voor muren en schuttingen te laten begroeien. De plant heeft steun nodig, want is niet zelf hechtend.

  • De bladeren en vooral de zaden van deze plant zijn giftig.
  • Hij houdt van een humusrijke grond.
  • Standplaats: Zon/halfzon
  • Snoeitijd: Direct na de bloei
  • Bemesting: Bemest de klimplant in het voor- en najaar
  • Volgroeid: 7 jaar, 4 meter hoog
  • Bloeitijd: april - juni

Algemeen: De blauwe regen Wisteria floribunda is een uitbundig bloeiende slingerplant die wordt toegepast op pergola’s en tegen muren.

Van nature groeit blauweregen in bossen tegen bomen op. Hij wortelt in de door afgevallen bladeren humusrijke bodem en klimt zo snel mogelijk naar het licht in de top van de boom. Voor een optimale ontwikkeling dient deze situatie zo goed mogelijk nagebootst te worden. Wortels dienen in de schaduw in een humusrijke bodem te staan en de blauwe regen moet naar de zon kunnen klimmen. Hierbij is een goede ondersteuning nodig, omdat blauweregen grote groeikracht bezit. De takken kunnen armdik worden en beschadigingen aanbrengen aan bijvoorbeeld regenpijpen. Bij een goede verzorging kan een lengte worden bereikt van wel tien meter. Blauweregen kan tientallen tot zelfs honderden jaren oud worden. Met het verouderen krijgt de hoofdstam een grillige structuur. Alleen blauweregen die via enten is vermeerderd, bloeit rijk. De Wisteria floribunda, ook wel Japanse blauweregen genoemd, verschilt nauwelijks van de meer voorkomende Chinese blauweregen. De bloei is wat later in juni als ook de bladeren verschijnen. De trossen met bloemen bereiken een lengte van wel 25 centimeter en geuren heerlijk en ietsje meer dan bij de Chinese soort.

Onderhoud: Bij een Wisteria is onderhoud belangrijk. Dat betekent minimaal twee keer per jaar snoeien en bemesten. Bij gebrek aan onderhoud gaat hij woekeren. Snoeien is voor de mooiste bloei belangrijk. Het is verstandig een stelsel te bouwen waarlangs de blauweregen zich ontwikkelt. Bevestig deze takken aan de gevel of onderaan de pergola. De zijtakken worden gesnoeid tot op twee tot drie ogen waardoor stompjes van ongeveer tien centimeter overblijven. Deze snoei vindt plaats in het voorjaar zodra de knoppen wat dikker worden. Daarna worden lange scheuten gevormd die in de zomer nogmaals worden verwijderd weer tot op twee tot drie ogen. Verwijder scheuten die uit de basis komen, zij zijn waarschijnlijk wild.

Verjongingssnoei is meestal niet nodig. Mocht je fors snoeien, dan kan het jaren duren voor er weer bloemen verschijnen. Deze sterke groeier heeft veel voedingsstoffen nodig. Daarom heeft hij behoefte aan een voedzame bodem die het vocht enigszins vasthoudt. Door in het voorjaar goed te bemesten met organische mest geef je de benodigde stoffen. Je kunt nog eens bijmesten in juni of juli voor de nabloei.

Berichten over deze plant