MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Doornappel

Foto: Doornappel
Foto: Doornappel
Foto: Doornappel

De doornappel is een zeer giftige plant uit de familie Nachtschade-achtigen (Latijnse naam Solanaceae). De naam doornappel slaat op de stekelige vruchten 
Alle delen van de plant zijn giftig, maar in het bijzonder de zaden.
De doornappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Rusland. Sinds enkele eeuwen komt de plant ook in Europa voor. De doornappel is een éénjarige kruidachtige plant met een maximale hoogte van 1 meter.

De plant heeft grote grof getande bladeren en grote stekelige vruchten (doosvruchten), die met vier kleppen openspringen en die vele zwarte niervormige zaden bevatten. De bloemen zijn groot, wit en buisvormig.

Doornappel is giftig door de aanwezigheid van drie alkaloïden die van nature in de plant voorkomen. Het zijn plantengifstoffen (phytotoxinen) die als beschermingsmechanisme van de plant dienen. De drie giftige alkaloïden zijn: hyoscamine, atropine en scopolamine. Ze worden veel in de geneeskunde toegepast, omdat ze zeer doeltreffend zijn tegen astma- aanvallen.
Bij een vergiftiging veroorzaakt door doornappel treden de volgende symptomen op: pupilverwijding, droge mond en keel, dorst, rode en warme huid, hoge koorts, algemene opwinding overgaand naar ongevoeligheid, vertraagde ademhaling en een vertraagde hartslag. Mensen (met name kinderen) en dieren kunnen als gevolg van een doornappelvergiftiging sterven.

Deze plant zou perfect kunnen thuishoren in "the Chamber of Secrets" van Hogwarts (Harry Potter) .... 

Eigenschappen

Hoogte
40 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend