Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Duindoorn

Foto: Duindoorn

Algemene omschrijving

De duindoorn (Hippophae rhamnoides) is een tweehuizige struik; er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. De plant komt in Nederland van nature vooral voor in open, kalkrijke duinen. De duindoorn is een xerofyt; ook is hij goed bestand tegen zout en het stuiven van het zand. Hij wortelt dan ook zowel horizontaal als verticaal. In Centraal-Azië groeit hij in woestijn-achtige omgevingen, in de Alpen in open land en aan rivieroevers.

De bessen zijn zuur en rijk aan vitamine C. In de winter kunnen de bessen gaan gisten, hierdoor kunnen vogels als de lijster dronken worden.

Vereisten

Vochthoudende, kalkrijke, humusarme zandgronden (pH 5,5 tot 7,5/8)
Voorkeur voor een zonnige, vochtige standplaats.
De duindoornplanten verdragen ook natte, droge en zoute gronden (Zouttolerante kustplant)

Op sterk verdichte, zure en stenige bodem hebben duindoornplanten een korte levensduur. Ook teveel schaduw is nadelig voor de levensduur.

Voor een goede vruchtzetting moeten er een mannelijke plant bij de vrouwelijke planten geplant worden. Eén mannelijke plant (♂) per 5 of 10 vrouwelijke planten (♀) is voldoende.

Plantafstand: 1,2 tot 1,8 m. in de lijn. Tussen de rijen 3 m afstand. (Hippophae rhamnoides 'Dorona' heeft de zwakste groei en mag het dichtste geplant worden)

De duindoornstruiken zijn zeer geschikt voor de bestrijding van bodemerosie en zijn bijzonder winterhard.

De duindoorn is erg geschikt als natuurlijke haagplant in kuststreken en langs wegen in het binnenland (zouttolerante plant). Het hout is geschikt voor wandelstokken.

Onderhoud

Duindoorn is een plant die sterk gedoornd is. Gebruik stevige handschoenen bij de snoei! Regelmatige snoei is geen noodzaak. Te groot geworden exemplaren regelmatig verjongen. Snoei in het voorjaar 1/3 deel van de oudste takken sterk terug.

Oude struiken: verwaarloosde struiken laten zich goed snoeien. Snoei (zaag) terug tot 10-30 cm boven de grond in de vroege lente. Vrouwelijke planten (♀) zullen wel enige jaren geen bessen vormen.

Gebruik

De bessen van de vrouwelijke duindoornrassen (♀) bestaan in de kleuren geel en rood. Vers zijn ze meestal te zuur van smaak.
De bessen zijn oogstbaar tijdens de maanden september- oktober.

Vanaf het 2de jaar kunnen de eerste bessen geoogst worden.

Eigenschappen

Hoogte
450 - 1000 cm