MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Gewoon Vlas Gewoon Vlas

Groeit in 71 tuinen

Latijnse naam
Linum usitatissimum
Andere benamingen
Lijnzaad, Vezelvlas
Hoogte
70 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon

Algemene omschrijving

Vlas is vooral bekend om haar zaadjes, lijnzaad, maar is ook echt een prachtige plant. Het bloeit met lichte paars-blauwe bloemen. De bloei van vlas is in juni en juli. Het is een eenjarige plant.

De vezels van vlas worden gebruikt om linnen van te maken. De zaden kunnen geperst worden tot lijnzaadolie of gewoon worden gegeten. 
Vlas doet het fantastisch op velden of langs ongebruikte stukjes grond. Ook wordt het veel gezaaid op grond waar eerder in het jaar al een gewas op stond te verbeteren en laten rusten. Vlas houdt vooral van zon. Verder mag de grond niet te nat zijn. De bloei van vlas is in juni en juli. Het is een eenjarige plant.

De zaden van het vlas (lijnzaad) zijn ongeveer 5 mm lang. 

Als kiemgroenten: Spoel de zaden met lauw water af, en zet ze een uurtje in de “week”. Het water afgieten, en de zaden 2x per dag even met lauw water spoelen. Kweek ze bijvoorbeeld in een glazen pot of speciaal kiemsetje. Tussen de spoel-beurten in de pot donker en warm wegzetten.

Er zijn rassen met rode zaden en rassen met gele zaden

Zaai vanaf eind maart in de vollegrond in rijen of breedwerpig. Bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond of hark de zaden voorzichtig in de grond. Houd goed vochtig en onkruidvrij.
Dun de zaailingen uit op 20 cm, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Deze gemakkelijk te kweken en te onderhouden bloem is erg aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Zaaien: juni buiten op rijtjes of het hele jaar als kiemgroente. 
De vlasplant wordt niet zo hoog, ze krijgt een hoogte van 30 tot 50 cm. Bijen bezoeken de bloem graag.

  • Buiten zaaien: eind maart - juni
  • Zaaidiepte: ½ cm
  • Kiemen: 14 - 20 dagen
  • Kiemtemperatuur: 18 - 20°C
  • Plantafstand: 20 cm
  • Standplaats: zonnig
  • Dagen tot bloei: 70

Berichten over deze plant