MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Japanse Sterjasmijn

Trachelospermum asiaticum  • 

Foto: Japanse Sterjasmijn

Foto: Japanse Sterjasmijn
Foto: Japanse Sterjasmijn
Foto: Japanse Sterjasmijn

Gele sterjasmijn is voor ons klimaat de meest winterharde Trachelospermum. 
Sterjasmijnen zijn verder makkelijke planten: Ze weinig kieskeurig voor grondsoort, al doen ze het het beste in enigszins voedzame, humushoudende grond op een niet al te vochtige plaats. Na de bloei verschijnen er vruchten in de vorm van 20 cm lange peulen.

Droogte verdragen ze beter dan te veel water. Al zitten ze er ook niet mee als hun voeten na een natte periode een poosje in het water staan. Als het maar weer eens opdroogt. Verder vinden ze zowel zon als halfschaduw goed. Eenmaal goed groeiend worden ze snel groter, maar gaan nog lang niet echt woekeren en zijn nog lang te leiden. 
Omdat de stengels snel verhouten, zijn ze ook met wat moeite tot een struikje terug te knippen. Vooral als ze als kuipplant worden gebruikt, is dat handig. Deze klimplant heeft ovale bladeren die 2,5 cm lang zijn, donkergroen glanzend blad, in de winter groen blijvend.

Hij kan een hoogte van 6 meter bereiken en net zo breed worden als hoog. Zal niet iedereen in gedachten hebben met deze mooie klimmer, snoei is gelukkig ook toegestaan, dit kan in het vroege voorjaar. Echter door de vrij langzame groei zal snoeien zeker niet tot een regelmatige terugkerende klus gaan behoren.

Eigenschappen

Hoogte
200 - 600 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend