MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Japanse Sterjasmijn +

Groeit in 176 tuinen

Latijnse naam
Trachelospermum asiaticum
Andere benamingen
Trachelospermum majus, Gele Sterjasmijn, Aziatische Sterjasmijn
Hoogte
200 - 600 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend
Planten tags

Algemene omschrijving

Gele sterjasmijn is voor ons klimaat de meest winterharde Trachelospermum. 
Sterjasmijnen zijn verder makkelijke planten: Ze weinig kieskeurig voor grondsoort, al doen ze het het beste in enigszins voedzame, humushoudende grond op een niet al te vochtige plaats. Na de bloei verschijnen er vruchten in de vorm van 20 cm lange peulen.

Droogte verdragen ze beter dan te veel water. Al zitten ze er ook niet mee als hun voeten na een natte periode een poosje in het water staan. Als het maar weer eens opdroogt. Verder vinden ze zowel zon als halfschaduw goed. Eenmaal goed groeiend worden ze snel groter, maar gaan nog lang niet echt woekeren en zijn nog lang te leiden. 
Omdat de stengels snel verhouten, zijn ze ook met wat moeite tot een struikje terug te knippen. Vooral als ze als kuipplant worden gebruikt, is dat handig. Deze klimplant heeft ovale bladeren die 2,5 cm lang zijn, donkergroen glanzend blad, in de winter groen blijvend.

Hij kan een hoogte van 6 meter bereiken en net zo breed worden als hoog. Zal niet iedereen in gedachten hebben met deze mooie klimmer, snoei is gelukkig ook toegestaan, dit kan in het vroege voorjaar. Echter door de vrij langzame groei zal snoeien zeker niet tot een regelmatige terugkerende klus gaan behoren.

Berichten over deze plant

 • Vera V.Vera V.
  Mijn sterjasmijn (oktober 2016) is de winter goed doorgekomen. Ik heb hem goed afgedekt. Alleen wil hij niet groeien.wat kan de reden zijn. Hij staat op een zuidplaats beschut tegen een schutting.
  Vera
  Woensdag 22 Maart 2017 om 10:53
  •  Bekijk alle 4 reacties »
  • Jeannette v. Jeannette v. Zo is het precies! Maar eens ze aan het groeien gaat en het naar de zin heeft dan volgt er een explosie van groei ;-) Ik knip ieder jaar een meter of 7 van dat spul hier weg omdat anders het balkon … Lees verder »
   Woensdag 22 Maart 2017 om 11:40
  • Kiki B. Kiki B. Het groeiseizoen moet nog beginnen dus dat komt nog wel. Ik ga er vanuit dat je een goed plantgat gemaakt hebt?
   Woensdag 22 Maart 2017 om 23:05
 • Yvette R.Yvette R.
  Is deze sterjasmijn geschikt om op betonnen hofmuur te klimmen ? Zelfhechtend zoals quinquefolia ?
  Dinsdag 23 April 2013 om 13:26
  •  2 reacties
  • Ann V. Ann V. Geen hechtwortels, heeft een hekwerk nodig...
   Dinsdag 23 April 2013 om 14:07
  • Yvette R. Yvette R. Hartelijk dank Anne voor je snelle reactie. Daar vreesde ik al voor.
   Dinsdag 23 April 2013 om 17:26