MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Lavendel 'Munstead' +

Groeit in 2091 tuinen

Latijnse naam
Lavandula angustifolia 'Munstead'
Variëteit van
Lavendel (Lavandula)
Hoogte
50 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend
Planten tags

Algemene omschrijving

De cultivar 'Munstead' is inheems in Zuid-Europa en Noord-Afrika en behoort tot de lagere lavendel cultivars. 'Munstead' is compact van vorm maar breedgroeiend. Bloemen blauw tot lavendelblauw, van juli tot augustus. De bladeren zijn typische lavendelachtig grijsgroen, aromatisch en wintergroen. 'Munstead' behoort tot de Lavandula angustifolia, de ouderwetse Engelse lavendel die uit Zuid-Europa stamt, en kan beschouwd worden als een dwergvorm van de soort.

Standplaats:

Alle lavendelsoorten zijn bladhoudend, houden van een zonnige standplaats op een kalkrijke, goed doorlatende bodem. Hun voorkeur gaat uit naar droge grond. Natte voeten kunnen ze slecht verdragen.

Onderhoud:

Voor langdurig plezier jaarlijks snoeien. Twee maal per jaar snoeien: de eerste keer na de bloei in augustus-september de oude bloemen afknippen en de plant weer in vorm snoeien. De tweede keer na de winter (maart-april), 5-10 cm. aan de bovenkant opnieuw rondknippen. Snoei dan net zo diep terug als er nog uitlopers zitten, niet dieper!
De plant gaat dan gemiddeld een 10-tal jaren mee.

Let er vooral op deze cultivar niet te verwarren met de goedkopere 'Munstead Strain', die uit zaad gekweekt wordt. Deze is hoger en groeit losser, is minder intens gekleurd, variabel in vorm en bladkleur, en leeft minder lang.

De uitgesproken geur en de blauwe bloemen zijn meer dan voldoende reden om lavendel in de tuin aan te planten. De plant is ook geschikt als bodembedekker, bijvoorbeeld tussen rozen, maar ook als haagje, alleenstaande of als groepsplant in de rotstuin. Ook als afbakening van bedden in de groentetuin wordt hij gebruikt.

Bloei

Juni - juli
 

Berichten over deze plant