Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Pijpenstrootje 'Heidebraut'

Molinia caerulea 'Heidebraut'

Foto: Pijpenstrootje 'Heidebraut'

Algemene omschrijving

De nederlandse naam is Pijpenstrootje, familie van de Poaceae. De bloemkleur is groen en de bloeitijd is van ca. augustus tot en met oktober. De bladeren zijn groen en ongeveer 35 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 120 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 38 cm. (5-7 st. per m2.) Is matig verkrijgbaar.

Vereisten

Deze plant is zeer geschikt voor vrij open tuinen met slechts een enkele volwassen boom of heester. Verlangt een vrij zonnige plek met af en toe wat schaduw van bomen of heesters. De bodem moet voedselrijk, doorlatend en vochthoudend zijn, al wordt een droge standplaats ook goed verdragen. 

Onderhoud

Het merendeel van de grassen sterft in de winter af. Dat houdt in dat we de planten in het geheel kunnen afknippen (tot 10 cm boven de grond). Dit kunnen we in de herfst / winter doen. Maar we kunnen het blad ook laten liggen ter bescherming tegen de vorst. Dan knippen we het in maart ( na de vorst ) af. Doe het wel op tijd, wanneer grassen alweer uitlopen terwijl het oude loof nog aanwezig is is het lastig snoeien. Het voordeel van snoei in het voorjaar is dat het oude loof als winterdek kan dienen voor de onder de grond overwinterende plant. 
Wintergroene grassen worden niet ieder jaar terug geknipt. Deze worden door het jaar heen in vorm gehouden en ontdaan van bruine, beschadigde en dode bladeren. 
De meeste grassen moeten wel binnen 4 a 5 jaar gedeeld worden. Dit doen we om de plant jong en dus gezond te houden. We halen dan de hele plant uit de grond, halen de oude delen weg en planten de jonge delen weer terug op de oorspronkelijke plek. Dit doen we in de herfst september / oktober. In het voorjaar gaat dit ook, maar dit gaat het eerste jaar ten koste van de bloei en groei aangezien er na deze actie eerst een herstel periode nodig is voor de plant..

Gebruik

Een prachtige vorm voor in een border of in groepen, maar ook als solitair te gebruiken.

Eigenschappen

Hoogte
10 - 120 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend