MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Aardorchidee

Groeit in 124 tuinen

Latijnse naam
Bletilla striata
Hoogte
60 - 80 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Droog, Nat
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Bletilla is een fantastische moerasplant; een orchidee nog wel. In de late herfst moet de plant wel een 'dekentje' krijgen van afgevallen blad. Met deze kleine zorg kun je lang plezier hebben van de aardorchidee met z'n mooie blad en fraaie bloemen. Van het geslacht Bletilla is maar één soort bekend: Bletilla striata en twee cultuurvariëteiten.

Bletilla striata wordt ruimschoots aangeboden door kwekerijen en tuincentrums. De originele soort is purper van kleur. De bloemen staan op lange stelen. Per steel drie tot zeven bloemen die met een kort steeltje aan de stengel zitten. De bloemgrootte is 3 - 4 cm. Het bloemeinde heeft een drielobbige onderlip. De middelste lip heeft geelwitte strepen (striatus= streep). De hoofdbloei is in juni - juli.

Bletilla striata 'Albostriata' is, wat de bloem betreft, een kopie van de gewone soort. Het toch al mooie, zwaardvormige blad heeft witte strepen over het blad en de bladranden. Het blad staat min of meer recht omhoog. De plant wordt ca 60 cm hoog en breed. In bloei is de hoogte ca. 75 cm.
Alle Bletilla's houden van een vochtige en warme plaats in de namiddagzon of op z'n minst morgenzon. Geplant in het (hoger gelegen) moerasgedeelte bij een vijver groeit de aardorchidee uit tot een blakend Hollands welvaren.

Bletilla striata 'Alba' groeit iets forser dan de gewone soort. De hoogte bedraagt al gauw 70 - 80 cm. Naar bloemgrootte en bloemvorm gezien is het de evenknie van de voorgaande soort en cultuurvariëteit. De bloem heeft in knopvorm een lilawitte kleur; naarmate de bloei vordert verkleurt de bloem van lila naar zuiver wit. Zoals bij alle Bletilla's is de bruin(rood)groene bloemstengel bladloos.

Verzorging in najaar en winter

  • * Aardorchideeën worden in een mengsel bestaande uit klei, zand en bladaarde geplant.
  • * De bodem mag niet te nat zijn, anders is de kans op bevriezing heel groot.
  • * Vanaf eind september komen de planten in rusttoestand. De bladeren sterven af. In het najaar moet de plant worden afgedekt tegen te veel regen: zet er een grote bloempot overheen.
  • * Na de herfstregens kan de bloempot worden weggehaald. Dek nu de aardorchidee af met een dikke (mulch)laag van gevallen blad.
  • * In het voorjaar kan het winterdek (de mulchlaag) eraf. Dek de plant meteen, voordat hij uitloopt, af met een dikke laag compost. Het bevordert de groei van het blad en het zorgt voor een diepgroene kleur ervan. Het geeft ook bescherming tegen late (nacht)vorst.
  • * Aardorchidee heeft dikke, knolvormige wortelstokken. Vermeerdering gebeurt door clusters van wortelstokken van elkaar los te snijden. De nieuwe planten in een vers grondmengsel planten.

Berichten over deze plant