MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Winterakoniet

Groeit in 77 tuinen

Latijnse naam
Eranthis cilicica
Hoogte
1 - 10 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

  • de komvormige bloemen, 2 - 2,5cm doorsnede, hebben iets weg van boterbloemen
  • glanzend heldere goudgele kroonbladen
  • elke bloem steekt af tegen een kraag van diep ingesneden groene schutbladen
  • sterven volledig af in het begin van de zomer
  • grond: vochtvasthoudend en humusrijk
  • uitstekend onder heesters of bladverliezende bomen
  • zeer winterhard

Er worden in de literatuur acht soorten van de Eranthis genoemd.
Twee van deze, Eranthis hyemalis (uit Zuid Europa) en Eranthis cilicica (uit Turkije) worden geteeld. De naam Eranthis komt uit het Grieks wat betekend ‘voorjaarsbloem’.

Deze soorten komen uit een bosrijke omgeving, en ze vereisen losse grond en rijke humus. Grond die makkelijk uitdroogt is minder geschikt, de grond moet wel makkelijk afwateren tijdens de winter. De knollen zijn klein – ongeveer de maat van een erwt - en van ongelijke vormen. Ze moeten niet later dan september worden geplant als ze het eerste jaar mooi willen bloeien. Leg de knollen 24 uur in handwarm water dit helpt ze makkelijker te ontwikkelen. De bloemen lijken op boterbloemen en hebben erg korte stelen. Karakteristiek aan deze plant zijn de groen omwikkelde bladeren die de bloem ontsluiten als een kraag. De bloemen openen zich alleen als de zon schijnt en sluiten zich gedurende donker weer. Eranthis kan zelfs bloeien als er sneeuw ligt.

Het sap uit de wortels kan huidirritaties veroorzaken dus handschoenen dragen. Laat ze lange tijd op dezelfde plaats staan en ze zullen overvloedig en vroeg bloeien. Plant grote hoeveelheden bij elkaar voor een mooi effect.

Laat de uitgebloeide winterakonieten met rust, dan zullen ze zaad vormen; er komen stervormige zaaddozen aan de stengels en als de zaden rijp zijn, dan barsten de zaaddozen open en vliegt het zaad alle kanten op.
U zult het volgende jaar dan ook hier en daar zaailingen zien verschijnen. Verplanten kan terwijl ze in bloei staan; na de bloei kunnen ze worden gescheurd en herplant.
Knollen planten in augustus tot uiterlijk september, plantdiepte: 5cm.

Onderscheid van Eranthis hyemalis * Deze soorten hebben grotere bloemen dan de Etanthis hyemalis en zijn omhulde bladeren zijn kleiner en ze hebben mooiere bladkerven. De kleur is bronsgroen.